La Tribune: Γιατί οι συζητήσεις δεν κινούνται

Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη  μεταξύ σφύρας και άκμονος,υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα La Tribune αναφέροντας ότι αρκετές ελληνικές προτάσεις απορρίφθηκαν χθες το πρωί.

Σύμφωνα με τον αρθογράφο το ελληνικό σχέδιο ήταν επιζήμιο για την ελληνική οικονομία.

Στην πραγματικότητα, είχε μία ποιότητα: να δείξει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν έτοιμη  να εισέλθει στη λογική των πιστωτών.

Αυτή η πρόταση αντιπροσώπευε μια συνολική αλλαγή της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν  μια “κακή συμφωνία”, προκειμένου να εφαρμόσει κάποιες μεταρρυθμίσειςαπό το πρόγραμμα του και έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να  απλώσει  ένα χέρι στους πιστωτές.

Αλλά για τους πιστωτές, το αντάλλαγμα δεν ήταν αρκετό. Οι Ευρωπαίοι (και όχι μόνο οι Γερμανοί, ακόμη και αν η φωνή τους είναι αποφασιστικη) αρνούνται  να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του χρέους.

Έτσι, ως πιο άμεσα ενδιαφερόμενος, ο πιστωτής επιδιώκει να εξασφαλίσει την πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται για να πληρώσει τα χρέη της.

Το ΔΝΤ επιμένει στη  μείωση των συντάξεων και την κατάργηση το 2017 του ΕΚΑΣ και των πρόωρων συντάξεων.

Οι πιστωτές προτιμούν πράγματι μείωση των δαπανών η οποία παρέχει ένα ασφαλές ποσό της αύξησης των εσόδων που υπόκεινται σε αλλαγές στην ανάπτυξη.

Και το κύριο δαπάνες του ελληνικού κράτους, είναι οι συντάξεις.

Η Ελλάδα διαφωνεί να αγγίξει τις συντάξεις.

Απέναντι, οι πιστωτές δεν θέλουν να μιλήσουν για το χρέος, και ως εκ τούτου θέλουν ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει περικοπές των συντάξεων.

Αυτό που λείπει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι η πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας.

Αυτό θα επιβάλει τη λογική της αλλαγής από την πλευρά των πιστωτών, λαμβάνοντας υπόψη σημαντικές πολιτικές προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Με άλλα λόγια, σε αυτό το ημερολόγιο, η πολιτική απόφαση έρχεται τελευταία, όταν θα έπρεπε να συμβεί για πρώτη φορά.

Δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει μια νέα ώθηση.

Ωστόσο, η  Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι  ηγέτες θα μπορούσαν να αποφασίσουν να δώσουν οδηγίες για τις τεχνικές συζητήσεις με την ένδειξη ενός νέου πλαισίου.

Αλλά η καγκελάριος δεν ήθελε να το κάνει.

Ως συνήθως, παίζει την επιδείνωση της κατάστασης για να κερδίσει το στοίχημα.

Όπως η ίδια αρνείται κάθε συζήτηση για το χρέος θα ήταν δύσκολο να γίνει δεκτό στη Γερμανία, που ζητεί την παράδοση της Αθήνας.

Η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει επειγόντως τους πολιτικούς στόχους της και τελικά να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, η ρήξη καταστεί αναπόφευκτη.

Δείτε επίσης:

Κατρούγκαλος στη La Tribune: Προτάσεις για μέτρα πέρα από τη λογική μας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ