Συμφωνία για ειρήνη στο Μαλί

Η κυβέρνηση του Μαλί και ένας συνασπισμός των ανταρτών υπό την ηγεσία των Τουαρέγκ υπέγραψαν χθες μια ειρηνευτική συμφωνία με σκοπό να αποτελέσει τη διαχωριστική γραμμή από την εξέγερση του 2012 και να επιτραπεί στις αρχές να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση των ισλαμιστών τζιχαντιστών στην έρημο στα βόρεια της χώρας.

Η συμφωνία με την μεσολάβηση της Αλγερίας, που υπεγράφη από την μεριά των ανταρτών από έναν εκπρόσωπο του Συντονισμού των Κινημάτων του Αζαουάντ (CMA), παραχωρεί μεγαλύτερη αυτονομία στις αραιοκατοικημένες περιοχές στο βόρειο Μαλί, με αντάλλαγμα τον τερματισμό της τετραετούς εξέγερσης.

Το αλγερινό σύμφωνο είχε υπογραφεί τον Μάιο από έναν συνασπισμό πιστών ένοπλων οργανώσεων, αλλά οι οργανώσεις των ανταρτών επέμεναν σε περαιτέρω παραχωρήσεις για την επιστροφή των προσφύγων, διακανονισμούς σε θέματα ασφάλειας και σχέδια ανάπτυξης για την περιοχή. Αυτά είχαν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση στις αρχές Ιουνίου.

Μια στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία της Γαλλίας στις αρχές του 2013 απελευθέρωσε το βόρειο Μαλί από ισλαμιστές αντάρτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, που είχαν αποκτήσει τον έλεγχο της περιοχής, μετά αφότου η εξέγερση των Τουαρέγκ οδήγησε σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που βύθισε την χώρα στο χάος. Οι βόρειες περιοχές όμως συνεχίζουν να ταλανίζονται από επιθέσεις τζιχανιστικών οργανώσεων και περίπου 140.000 κάτοικοι του Μαλί παραμένουν στο εξωτερικό ως πρόσφυγες.

“Χέρι-χέρι ας κάνουμε το Μαλί καλύτερο, πιο αδελφικό, πιο ενωμένο από ποτέ”, δήλωσε ο πρόεδρος Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά κατά τη διάρκεια της τελετής. “Ζήτω ένα συμφιλιωμένο Μαλί! Ζήτω η ειρήνη!”

Προηγούμενες συμφωνίες με τους αντάρτες απέτυχαν να διασφαλίσουν μια μακροχρόνια ειρήνη. Οι ανοιχτόχρωμοι Τουαρέγκ και οι Άραβες κάτοικοι του βόρειου Μαλί υποστηρίζουν πως έχουν περιθωριοποιηθεί από τις αφρικανικές κυβερνήσεις μαύρων της νότιας πρωτεύουσας Μπαμακό.

Η εφαρμογή της συμφωνίας αναμένεται να είναι πολύπλοκη εξαιτίας των διαιρέσεων των μαχητών σε ανταγωνιζόμενες ομάδες αποστατών. Αναλυτές υποστηρίζουν πως κάποιες φατρίες στα βόρεια της χώρας ανταγωνίζονται για τον έλεγχο διαδρομών του λαθρεμπορίου προς την βόρεια Αφρική.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Κάιρο πως η συμφωνία διαφέρει από προηγούμενες, καθώς μπορεί να εποπτεύεται από τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένης και της Γαλλίας.

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού των ανταρτών Μαχαμαντού Ντζερί Μαϊγκα δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής: “Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στις διαβεβαιώσεις του προέδρου και των διεθνών εταίρων μας”.

Οι αρχές του Μαλί ανέφεραν πως η Αλγερία θα ηγηθεί μιας ανεξάρτητης επιτροπής που θα επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της συμφωνίας.

Ο Μόντζι Χάμντι, επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί, δήλωσε πως η ισχυρή ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ(MINUSMA), που αριθμεί 11.000 θα βοηθήσει επίσης στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Μάλι- Εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα ανταρτών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ