Τελευταία προσπάθεια για συμφωνία στις Βρυξέλλες

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Να γεφυρωθούν οι «εναπομείνασες διαφορές» μέσα στο Σαββατοκύριακο θα επιχειρήσουν οι «προσωπικοί απεσταλμένοι» του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, όπου κατέφθασαν σήμερα το πρωί. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκινούν κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών, στους οποίους θα παρουσιάσουν τις νέες ελληνικές προτάσεις.

Οι ελληνικές προτάσεις υπήρξαν το αντικείμενο επεξεργασιών χθες σε πολύωρες και συνεχείς συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, που είχαν ως αντικείμενο το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση στο λίγο χρονικό διάστημα που εναπομένει το τελεσίγραφο των θεσμών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Euroworking group της Πέμπτης οι δανειστές «έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό» της ελληνικής αποστολής. Προϋπόθεση για την όποια εκταμίευση, όπως αναφέρθηκε, είναι να υπάρχει στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου συμφωνία, ψηφισμένη από την ελληνική Βουλή. 

Βάση για τη συμφωνία αποτελεί η πρόταση των τριών θεσμών, το κείμενο, το οποίο έδωσε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ η όποια πρόοδος μπορεί να γίνει όχι σε πολιτικό επίπεδο, αλλά μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με τους τρεις θεσμούς. «Αν οι τρεις θεσμοί δεν συμφωνήσουν, τίποτε δεν μπορεί να συμφωνηθεί», ανέφεραν κοινοτικές πηγές.

Η αποστολή κλιμακίου «προσωπικών απεσταλμένων» του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιούνκερ, με τον οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης. 

Το κυβερνητικό κλιμάκιο πρόκειται να συναντηθεί με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του κ. Γιούνκερ, ενώ, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, θα ενημερωθούν για τις ελληνικές προτάσεις και εκπρόσωποι των θεσμών. Ο εκπρόσωπος αυτός πάντως δεν θα είναι ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, που θα απουσιάζει λόγω του γάμου του από τις Βρυξέλλες. 

Η κυβέρνηση επιμένει πάντως να εμφανίζεται αισιόδοξη και εκτιμά ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι «πιο κοντά από ποτέ». Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης της διευρυμένης πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον κ. Τσίπρα την Παρασκευή από την κυβέρνηση προσδιορίζονται ως «εναπομείνασες διαφορές» με τους θεσμούς μια απόκλιση της τάξης του 0,25% στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και η επιμονή των εταίρων να μην εφαρμοσθεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Έχει σημασία πάντως, ότι στις διαφορές που χωρίζουν την Αθήνα από τους θεσμούς δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, το οποίο ενδεχομένως να παραπέμπεται για κάποιο επόμενο στάδιο συμφωνίας με τους θεσμούς.

Πηγή: real.gr

 

Δείτε επίσης:

Το Μαξίμου διαψεύδει Reuters και Bloomberg

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ