Γερμανικός Τύπος: Eσωκομματικός πονοκέφαλος για Μέρκελ και Τσίπρα

Στα κοινά εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται σε σημερινό άρθρο της, η Handelsblatt. 

Πολλοί βουλευτές του συνασπισμού της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχουν πια τη θέληση να συνεχίσουν στο δρόμο της σωτηρίας της Ελλάδας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σε αντίθεση με την Γερμανίδα καγκελάριο η οποία στο πλαίσιο του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής δήλωσε: «Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος».

Σε παρόμοια θέση, σύμφωνα με το άρθρο που αναμεταδίδει η Deutsche Welle, βρίσκεται και ο Ελληνας Πρωθυπουργός, αφού εντός της παράταξής του υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη. 

«Ακόμη και αν καταφέρει ο Τσίπρας να διαπραγματευτεί μία λύση, είναι αμφίβολο αν θα τον ακολουθήσει η παράταξή του». 

Πάντως η εφημερίδα σχολιάζει και τις αντιδράσεις στην Ευρώπη για τις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης επικαλούμενη διαπραγματευτικούς κύκλους: «Υπάρχουν πολλοί δούρειοι ίπποι στην πρόταση της Αθήνας. Φτάνει πια».

Η θέληση της Μέρκελ να βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αψηφώντας ακόμη και την ρήξη με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, τονίζεται σε σημερινό άρθρο της εφημερίδας Die Zeit.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είναι μαλωμένος με την καγκελάριο και να έχει θυμώσει μαζί της, ακούγεται από τους συμβούλους του αυτές τις μέρες. Μέχρι και η λέξη παραίτηση έχει ακουστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. 

Ωστόσο η καγκελάριος έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα με αποτέλεσμα η θέση του Σόιμπλε να έχει υποβαθμιστεί κατά κάποιον τρόπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ελληνικής κρίσης.

«Η καγκελάριος είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα προς τους Έλληνες» γράφει η Zeit θέτοντας συγχρόνως το ερώτημα αν η Ελλάδα θέλει να δεχθεί τη βοήθειά της.

Άρθρο που υπογράφει πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με θέμα τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοξενεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Σε αυτό ο Γούργκεν Σταρκ εξετάζει τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη συντηρεί μια «χρεοκοπημένη» χώρα, όπως γράφει χαρακτηριστικά και αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά από την Ελλάδα.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα δε θα σήμαινε το τέλος του ευρώ, ούτε η ενδεχόμενη στροφή της Ελλάδας προς τη Ρωσία θα έπρεπε να αποτελεί λόγο παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη με κάθε κόστος. 

Ο βασικότερος λόγος είναι η απροθυμία των ευρωπαϊκών χωρών να φέρουν την ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες ενός Grexit. 

«Με ή χωρίς ευρώ: η Ελλάδα είναι ειδικά για τους ευρωπαίους πιστωτές μία ακριβή υπόθεση», γράφει χαρακτηριστικά αφού στην έσχατη περίπτωση το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποσυρθεί και να αφήσει στους Ευρωπαίους την απόλυτη ευθύνη.

 

Δείτε επίσης:

Bild: Σύνταξη στα 56 – Γι’ αυτό οι ελληνικές συντάξεις δεν μπορούν πληρωθούν

Bild: «Ακόμα μία άχρηστη Σύνοδος Κορυφής»

Handelsblatt: «Ματαιότης… ματαιοτήτων»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ