Το αστείο του Ομπάμα στην Μέρκελ για το Oktoberfest

Την ευγνωμοσύνη της Γερμανίας προς τις ΗΠΑ για την συμβολή τους στην επανένωση της Γερμανίας, εξέφρασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα, σήμερα, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G-7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις «η Αμερική, οι ΗΠΑ, είναι φίλη μας, εταίρος μας και τόσο σημαντικός εταίρος, ώστε συνεργαζόμαστε στενά. Διότι το χρειαζόμαστε για πολλά κοινά συμφέροντα. Διότι το θέλουμε και διότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες» και ανέφερε ότι οι δυο ηγέτες μιλούν πολύ συχνά.

Από την πλευρά του ο κ. Ομπάμα, ο οποίος, μάλιστα, χαιρέτισε με τον παραδοσιακό χαιρετισμό των Βαυαρών, Gruess Gott!, χαρακτήρισε την κυρία Μέρκελ «μεγάλη φίλη και εταίρο» και αστειευόμενος δήλωσε ότι θα προτιμούσε η Σύνοδος να πραγματοποιηθεί κατά την γιορτή της μπίρας, το Oktoberfest, «Αλλά πάλι, δεν υπάρχει κακή μέρα για μία μπίρα και ένα weisswurst και δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέρος για να βρεθώ και να γιορτάσω την φιλία διαρκείας ανάμεσα στον γερμανικό και τον αμερικανικό λαό». Αναφέρθηκε και αυτός στις κοινές αξίες των δύο λαών και τόνισε ότι και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σικάγο, ζουν πολλοί Γερμανοί.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία και η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελούν βασική προτεραιότητα, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση και μια νέα εμπορική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Μεταξύ των θεμάτων που ανέφερε ήταν επίσης «η ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία και οι διάφορες απειλές ασφάλειας από εξτρεμιστές.

Απαντώντας στην κυρία Μέρκελ, απευθύνθηκε προς όλους τους Γερμανούς ευχαριστώντας τους για τη φιλία και για τον ηγετικό ρόλο της χώρας τους. «Είμαστε αχώριστοι σύμμαχοι στην Ευρώπη και στον κόσμο» τόνισε και κάλεσε την καγκελάριο να μοιραστεί μαζί του μια μπίρα, αφού προηγουμένως συμφωνήσουν οι υπεύθυνοι της ασφάλειάς τους.

Παρότι δεν χρειάζεται συστάσεις, η γερμανίδα καγκελάριος σύστησε τον Ομπάμα σε μία ομάδα ντόπιων ανδρών με τα παραδοσιακά πράσινα καπέλα με τα φτερά και γυναικών με τα λεγόμενα Dirndl, τα παραδοσιακά φαρδιά φορέματα με τη στενή μέση, στο γραφικό χωριό Κρυν, που βρίσκεται στους πρόποδες των Άλπεων.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι ξέχασα να φέρω τα lederhosen μου, αλλά θα δω μήπως μπορέσω να αγοράσω ένα ζευγάρι όσο βρίσκομαι εδώ», είπε χαμογελαστός ο Ομπάμα στους ντόπιους που έπιναν μπίρα και έτρωγαν τα παραδοσιακά λουκάνικα της Βαυαρίας “weisswurst” και κουλούρια πρέτσελ.

Στη συνέχεια, μαζί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και με ντόπιους, ντυμένους με την παραδοσιακή φορεσιά της Βαυαρίας, δοκίμασε μπίρες και είπε στους δημοσιογράφους: “Πολύ καλή η μπίρα. Μακάρι να καθόμουν περισσότερο”.

 

Διαβάστε επίσης:

Κλίμα, υγεία και γυναίκες στην αντζέντα της G7

Μέρκελ: Οι ΗΠΑ είναι φίλη χώρα, παρά τις διαφωνίες…

Μπύρες και λουκάνικα κέρασε η Μέρκελ τον Ομπάμα – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Με χαμόγελα υποδέχθηκε η Μέρκελ τον Ομπάμα – ΦΩΤΟ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ