Τουρκία – 2 νεκροί και 100 τραυματίες από την έκρηξη

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από εκατό ακόμη τραυματίστηκαν χθες στο Ντιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όταν σημειώθηκαν δύο εκρήξεις -η αιτία των οποίων παραμένει μέχρι στιγμής απροσδιόριστη- σε προεκλογική συγκέντρωση του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε απόψε ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας Μεχντί Εντέρ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε μικρή απόσταση από έναν μετασχηματιστή τάσης του δικτύου ηλεκτροδότησης σε κεντρική πλατεία του Ντιάρμπακιρ όπου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του HDP για να ακούσουν την ομιλία του ηγέτη του κόμματος Σελαχατίν Ντεμίρτας.

Οι πληροφορίες που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο περί έκρηξης σε μετασχηματιστή, όμως ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ αμφισβήτησε την υπόθεση αυτή. Η έκρηξη σημειώθηκε “στο εξωτερικό” του μετασχηματιστή, εξήγησε ο Γιλντίζ επικαλούμενος την επιτόπια έρευνα που διεξήχθη. “Η επιθεώρησή μας έδειξε ξεκάθαρα ότι η έκρηξη δεν προήλθε από τον μετασχηματιστή”, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, προκλήθηκαν ζημιές από την ιδιαίτερα ισχυρή δεύτερη έκρηξη, η οποία σημειώθηκε περίπου 10′ μετά την πρώτη.

Το αιματηρό περιστατικό στο Ντιάρμπακιρ προστέθηκε σε μια σειρά βίαιων επεισοδίων που έχουν αμαυρώσει την προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία, στην πλειονότητά τους εναντίον στελεχών του HDP. Η επίδοση του κόμματος στις εκλογές της Κυριακής θεωρείται κρίσιμη, αφού αναμένεται να καθορίσει εάν το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) θα εξασφαλίσει ή όχι την ενισχυμένη πλειοψηφία που χρειάζεται για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την μετατροπή του πολιτικού συστήματος της χώρας σε προεδρικό, όπως επιθυμεί ο ηγέτης της ισλαμοσυντηρητικής παράταξης, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε νωρίτερα σε δική του προεκλογική ομιλία στη Γκαζιαντέπ ότι δεν είναι ακόμη σαφή τα αίτια των εκρήξεων και δεσμεύθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα.

Γιατροί σε νοσοκομεία του Ντιάρμπακιρ είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι διακομίστηκαν σε αυτά πάνω από 100 άνθρωποι για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειας. Οι υγειονομικές αρχές της πόλης απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να δώσουν αίμα.

Το HDP επιδιώκει να γίνει στις εκλογές της Κυριακής το πρώτο κουρδικό κόμμα που θα καταλάβει ως τέτοιο -και όχι κατεβάζοντας ανεξάρτητους υποψήφιους, όπως στο παρελθόν- έδρες στην τουρκική εθνοσυνέλευση, υπερβαίνοντας το όριο του 10% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δίνουν στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών πάνω από 12%.

Ο ηγέτης του κόμματος Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο οποίος ακύρωσε την ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει, κάλεσε τους υποστηρικτές του HDP να παραμείνουν ψύχραιμοι. “Οι αντίπαλοί μας θέλουν να προκαλέσουν χάος”, τόνισε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter. Ενώ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk από το Ντιάρμπακιρ λίγη ώρα μετά την έκρηξη, τόνισε πως “γεννάει σκέψεις το γεγονός ότι αυτό το συμβάν έλαβε χώρα πριν από τις εκλογές” και πρόσθεσε: “Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αιτία της έκρηξης. Όποια κι αν είναι, καλώ το λαό του Ντιάρμπακιρ να παραμείνει ψύχραιμος”. Επισήμανε ακόμη ότι ορισμένοι από τους τραυματίες ακρωτηριάστηκαν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η μία από τις εκρήξεις έγινε σε κάδο απορριμμάτων. Δεν ήταν όμως δυνατόν να επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία από τις αρχές.

Εικόνες που μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν τραυματίες να μεταφέρονται με φορεία την ώρα που οι διοργανωτές της συγκέντρωσης καλούν τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να διαλύσει τους διαδηλωτές που παρέμεναν στο χώρο της συγκέντρωσης, η οποία τερματίστηκε πρόωρα.

 

Διαβάστε επίσης:

50 τραυματίες από την έκρηξη στην Τουρκία

Έκρηξη σε προεκλογική συγκέντρωση στην Τουρκία – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ