Bloomberg: Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που αναβάλει τη δόση στο ΔΝΤ από το 1980

Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που αναβάλει μία πληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 1980 με το παιχνίδι της μικροπολιτικής να συνεχίζεται αμείωτο, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg, μετά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ομαδοποιήσει τις δόσεις προς το Ταμείο και να μην καταβάλει σήμερα τα 300 εκατομμύρια ευρώ της πρώτης δόσης του Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, αναφέρει το άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του διμέτωπο αγώνα. Στο εσωτερικό, τη συζήτηση στη Βουλή και στο εξωτερικό, την πίεση των δανειστών με την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει πως απέχουμε ακόμη αρκετά για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα.

«Κι όμως, η τρέχουσα φάση της κρίσης στην Ελλάδα πλησιάζει σε κάποια συμπέρασμα, καθώς τα ταμεία αδειάζουν, τα χρήματα λιγοστεύουν, οι μετοχές και τα ομόλογα πριονίστηκαν αυτή την εβδομάδα», αναφέρει το άρθρο που φιλοξενεί και δηλώσεις του Έλληνα καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business της Νέας Υόρκης, Νίκου Οικονομίδη, ο οποίος αναφέρει: «Η καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ είναι μια κλιμάκωση στην αντιπαράθεση. Αυξάνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και του Grexit».

Υποχωρεί το ευρώ

Την ίδια στιγμή, αναταράξεις αντιμετωπίζει και το κοινό νόμισμα που υποχώρησε κατά 0.3% έναντι του δολαρίου, μετά την άνοδο που είχε εμφανίσει στις αρχές της εβδομάδας. Το κλίμα άλλαξε μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καθυστερήσει την πληρωμή της πρώτης δόσης προς το ΔΝΤ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις λέγοντας πως η Ελλάδα «πάτησε» σε μια απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου που υπάρχει από το 1970.

Η Ζάμπια

Μέχρι τώρα η μόνη χώρα που χρησιμοποίησε αυτή την απόφαση και ενοποίησε τις πληρωμές της ήταν η Ζάμπια, πίσω στη δεκαετία του ’80, ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ. Ο χρόνος, πάντως, τρέχει και σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το EuroWorking Group θα περιμένει την Ελλάδα να ανταποκριθεί στην πρόταση των δανειστών μέχρι και τις 8 Ιουνίου. Αν και όπως αναφέρουν δύο άνθρωποι που γνωρίζουν, δεν έχει οριστεί ημερομηνία-στόχος για την περάτωση των συζητήσεων.

Γιατί καθυστερήσει τη δόση

Μια άλλη διάσταση της καθυστέρησης της δόσης προς το ΔΝΤ, δίνει ο ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Peterson για τη Διεθνή Οικονομία, με έδρα την Ουάσιγκτον. Λέει συγκεκριμένα: «Η κίνηση αυτή σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να έχει λάβει έγκριση από τη Βουλή όταν θα αρχίσει να έρχεται το χρήμα. Μπορεί, όμως, εναλλακτικά, να σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι απελπισμένη και έχει προσκολληθεί στην ψεύτικη ελπίδα ότι το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση στην Ευρωζώνη. Το γεγονός όμως ότι η Ελλάδα δεν έχει καταστήσει σαφές τι θέλει να κάνει, δείχνει ότι θα αποτύχει σε όλους τους στόχους που έχει θέσει». Κι όλα αυτά, αναφέρει το Bloomberg, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε τους πάντες, πριν από λίγα 24ωρα, ότι η δόση προς το ΔΝΤ θα καταβαλλόταν κανονικά.

Πηγή: Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

FT: Η Ελλάδα “περιφρονεί” καθυστερώντας τη δόση των 300 εκατ. ευρώ

Guardian: Η Ελλάδα ένα βήμα πριν από την έξοδο

Μέρκελ: Υπάρχει καλή θέληση, αλλά πρέπει να βγαίνει και ο λογαριασμός

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ