Έκκληση του ΔΝΤ στην ΕΕ να επικεντρωθεί στο χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς της κανόνες προκειμένου να περιορίσει την δυνατότητα προαίρεσης στην εφαρμογή τους και να επικεντρωθεί στη μείωση του δημοσίου χρέους.

Ο επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκάσπαρ δήλωσε σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής Στρατηγικής ότι οι κανόνες της ΕΕ αλληλοκαλύπτονται, είναι δύσκολο να ερμηνευθούν και εκτρέπουν την προσοχή από το χρέος.

«Η πολυπλοκότητα επιτρέπει σε σημαντικό βαθμό την προαίρεση στην εφαρμογή των κανόνων. Το ιστορικό συμμόρφωσης είναι πολύ αδύναμο» είπε ο Γκάσπαρ.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα πλαίσιο διακυβέρνησης που να σταθεροποιεί το δημόσιο χρέος, να είναι λιγότερο πολύπλοκο και ευκολότερο να το επικοινωνήσει κανείς» δήλωσε.

Ο Γκάσπαρ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε έναν στόχο – τη μείωση του δημοσίου χρέους και να στοχεύσει σε έναν τρόπο για να επιτευχθεί αυτό – ένα πλαίσιο κανόνων για τις δαπάνες. Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο αυτό θα μετρίαζε τις πιέσεις για δαπάνες, θα ήταν φιλικό προς την ανάπτυξη και θα βοηθούσε να εφαρμοστεί ο στόχος της μείωσης χρέους.

Διαβάστε επίσης:

Δεν θέλει “κούρεμα” ο Σόιμπλε

Η Γερμανία για πρώτη φορά συζητά μείωση χρέους αλλά με σκληρούς όρους

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ