Deutsche Welle: Η Μέρκελ αναλαμβάνει προσωπικά τα ηνία της διαπραγμάτευσης

Με δεδομένη τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, τα μηδαμινά βήματα προόδου, και εντέλει μπροστά στον κίνδυνο να χρεωθεί τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να αναλάβει προσωπικά τα ηνία της διαπραγμάτευσης. Από αυτή ακριβώς τη στιγμή, όπως υπογραμμίζουν Γερμανοί αναλυτές, άρχισε να παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο ελληνικό ζήτημα.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε στη συνέχεια η τακτική τηλεφωνική επικοινωνία των Α. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Α. Τσίπρα, όπου, όπως εκτιμάται στο Βερολίνο, μπήκαν οι βάσεις ή συμφωνήθηκε το γενικότερο περίγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας.

Από την τριμερή στην πενταμερή

Ενώ ο χρόνος άρχισε να πιέζει ασφυκτικά και ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G7 όπου η Μέρκελ θέλει να κρατήσει εκτός ατζέντας το θέμα της Ελλάδας, έπρεπε να δρομολογηθεί η λήψη των τελικών αποφάσεων. Και αυτό, όπως τονίζουν αναλυτές, δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των θεσμών. Γι’ αυτό και η παρουσία χθες στο Βερολίνο και των Ντράγκι και Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ που μίλησαν στη Deutsche Welle, το χθεσινοβραδινό ραντεβού στο Βερολίνο κλείστηκε πιθανότατα στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7 στη Δρέσδη.

Πάντως, όπως σημειώνουν Γερμανοί αναλυτές, η προσωπική ανάμειξη της Μέρκελ, το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση διεξάγεται σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, συνιστά αφενός μερική επιτυχία του Τσίπρα που διακαώς το επιθυμούσε, αφετέρου ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας, καθώς όπως λένε οι ίδιοι, η Γερμανίδα καγκελάριος αναλαμβάνει σπανίως προσωπικές πολιτικές πρωτοβουλίες, εάν δεν γνωρίζει εκ προοιμίου ότι θα επιτύχει.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Bild: Η Μέρκελ θέλει να σώσει την Ελλάδα με όποιο κόστος

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ