150.000 θύματα του πολέμου σε Πακιστάν και Αφγανιστάν

Οι πόλεμοι που έγιναν στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν έχουν στοιχίσει την ζωή σε περίπου 150.000 ανθρώπους –αμάχους ή στρατιώτες– από το 2001, κατέδειξε μία αμερικανική μελέτη.

Άλλοι 162.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τότε που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν και άρχισαν τον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, προσθέτουν οι συντάκτες της έρευνας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος με θέμα το «Κόστος του Πολέμου» από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Ουάτσον του πανεπιστημίου Μπράουν, στο Ρόουντ Άιλαντ.

Συγκριτικά, περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου τον Μάρτιο του 2011.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μοιάζει μάλλον να κλιμακώνεται παρά να πλησιάζει στο τέλος του, καθώς ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών δε σταματά να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζει η έκθεση, με ημερομηνία 22α Μαΐου.

Ταυτόχρονα η ανακοίνωση από τις ΗΠΑ φέτος σχετικά με την επιβράδυνση του ρυθμού απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων επισημαίνει «το γεγονός ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν τελειώνει. Εντείνεται» εκτιμούν οι συντάκτες.

Στο Πακιστάν ο πόλεμος αντιθέτως δείχνει να αποκλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας παραμένει θέατρο «μιας σφοδρής σύρραξης».

Η έρευνα επικεντρώνεται ιδίως στους θανάτους και τους τραυματισμούς που συνδέονται άμεσα με τον πόλεμο, δηλαδή απώλειες από «σφαίρες, εκρηκτικούς μηχανισμούς, πυρά κ.ά.».

Ο αριθμός των έμμεσων θανάτων, δηλαδή των θανάτων που προέρχονται από υποσιτισμό, έλλειψη φροντίδας, εκτοπισμούς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

Για τα άμεσα θύματα των συγκρούσεων –στρατιώτες, αμάχους περιλαμβανομένων δημοσιογράφων, στελεχών ανθρωπιστικών οργανώσεων και υπεργολάβους– οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα αριθμητικά στοιχεία της κυβέρνήσης, της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, μη κυβερνητικών οργανώσεων και κέντρων προβληματισμού.

Η συγγραφέας Νέτα Κρόφορντ εξηγεί ότι οι έρευνες σχετικά με τους πολέμους από τη δεκαετία του 1990 ακολουθούν ένα «εξαιρετικά αδρό κανόνα» σύμφωνα με τον οποίο για κάθε άμεσο θάνατο καταμετρώνται 3 ή 4 έμμεσοι θάνατοι.

Ωστόσο, αυτές οι δύο χώρες έχουν καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου, για αυτό ακριβώς δεν υπάρχει πλέον «έτος αναφοράς όπου επικρατεί η ειρήνη» για το Αφγανιστάν, υπογραμμίζει η Κρόφορντ, συνδιευθύντρια του σχεδίου και καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Για αυτό ακριβώς είναι σχεδόν αδύνατο να καταγραφεί ο αριθμός των έμμεσων θανάτων.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι οι έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου στην υγεία θα γίνουν αισθητές μετά το τέλος των συγκρούσεων» σημείωσε η ίδια.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ- Παρέδωσαν 2.000 αντιαρματικά όπλα στο Ιράκ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ