Το Ελληνικό end game άρχισε στο Βερολίνο

Βερολίνο, της Φαίης Καραβίτη

Και ξαφνικά η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με τους εκπροσώπους των ισχυρότερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, η οποία είχε ως θέμα την μετάβαση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή, μετατράπηκε σε θρίλερ. 

Γύρω στις 9:00μμ διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες, ότι στο Βερολίνο σπεύδουν οι επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Θέμα, οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και η εξεύρεση κοινής θέσης των δανειστών έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών, η συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), κρίθηκε απαραίτητη μετά και το χθεσινό άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde», στο οποίο ο πρωθυπουργός επιρρίπτει την ευθύνη για την μέχρι τώρα αδυναμία εξεύρεσης συμφωνίας στην «αδιαλλαξία» των θεσμών, την ώρα που, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, στις κατ΄ιδίαν συνομιλίες τηρούσε εντελώς διαφορετική στάση. 

Επιπλέον, την Παρασκευή 5 Ιουνίου πρέπει να καταβληθούν 300 εκατομμύρια στο ΔΝΤ, γεγονός το οποίο καθιστά την κατάσταση ακόμη κρισιμότερη. 

Επισήμως, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, αφού ανακοίνωσε το τέλος μιας συνάντησης την οποία ουδέποτε επιβεβαίωσε, περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι πέντε αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι χρειάζεται εντατικοποίηση της προσπάθειας και αποφάσισαν να παραμείνουν σε στενή επαφή με την Αθήνα. 

Η γερμανική πλευρά αποφεύγει πάντως να κάνει λόγο για «τελεσίγραφο» των πιστωτών προς την Αθήνα και κάνει λόγο για «μια τελευταία πρόταση» και μια «εναρμονισμένη» θέση των «5» έναντι της Ελλάδας, με επιμονή στην υλοποίηση των δεσμεύσεων. 

«Δεν συζητούμε συμβιβασμό, αλλά εφαρμογή των συμφωνηθέντων», έλεγε χθες στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Αντικείμενο, ωστόσο της χθεσινοβραδινής συζήτησης ήταν και η μεσοπρόθεσμη στρατηγική, καθώς, ακόμη και αν δοθούν τα εναπομείναντα χρήματα από το τρέχον πρόγραμμα, θα διατεθούν αμέσως για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αντιμετωπίσει και πάλι ζήτημα ρευστότητας. 

Τις επόμενες μέρες λοιπόν θα πρέπει να αναμένουμε μια κοινή θέση από τους θεσμούς, αλλά και μια πρόταση η οποία θα αντιμετωπίζει κατά κάποιον τρόπο και τα προβλήματα του επόμενου διαστήματος. 

Η πρόταση, την οποία επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με το ΔΝΤ και την Κομισιόν, δεν αναμένεται βεβαίως να έρθει χωρίς ανταλλάγματα. 

Ήδη χθες υπήρχαν πληροφορίες που ήθελαν την Αθήνα να έχει υποχωρήσει στο θέμα των συντάξεων, το οποίο το Βερολίνο θεωρεί κομβικό για την επίτευξη συμφωνίας. 

Σκοπός είναι η πρόταση της πενταμερούς να μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση, «αλλά αυστηρά στη βάση του τρέχοντος προγράμματος», όπως έγραψε αργά τη νύχτα η εφημερίδα «Die Welt». 

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο μπλε φάκελος της Μέρκελ και οι σημειώσεις των Ολάντ-Γιούνκερ – ΦΩΤΟ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ