Οργή Πούτιν- Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας κυβερνήτης στην Ουκρανία

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και ορκισμένος εχθρός του Βλαντίμιρ Πούτιν, διορίστηκε κυβερνήτης της στρατηγικής σημασίας ουκρανικής επαρχίας της Οδησσού, προκαλώντας οργή στη Ρωσία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ .

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο παρουσίασε τον 47χρονο Σαακασβίλι, έναν «μεγάλο φίλο της Ουκρανίας» στον οποίο έδωσε προχθές Παρασκευή την ουκρανική υπηκοότητα, στην Οδησσό, όπου τοπικοί αξιωματούχοι τον επευφήμησαν. Περίπου εκατό διαδηλωτές με ουκρανικές σημαίες υποδέχθηκαν τον νέο κυβερνήτη μπροστά στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ποροσένκο είπε ότι ανέθεσε στον Σαακασβίλι να «προασπίσει την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ηρεμία» στην περιοχή, τονίζοντας επίσης ότι ο πιο σημαντικός «πόλεμος» είναι «αυτός εναντίον της διαφθοράς».

Την Οδησσό του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της Ουκρανίας, κοντά στην Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας όπου εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα, θα ήθελε να δει να εντάσσεται στη Ναβαρασίγια (τη ?Νέα Ρωσία?) ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως είχε πει πριν από έναν χρόνο.

Η Οδησσός, οι κάτοικοι της οποίας είναι κατά πλειονότητα ρωσόφωνοι, δεν έχει παρασυρθεί από τα πάθη που οδήγησαν στο ξέσπασμα της αυτονομιστικής εξέγερσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τον πόλεμο από τον Απρίλιο του 2014 με περίπου 6.300 νεκρούς, η κατάσταση στην πόλη ωστόσο είναι εξαιρετικά τεταμένη. Τους τελευταίους μήνες, έχουν καταγραφεί πολλές μυστηριώδεις εκρήξεις, με στόχο οργανώσεις προσκείμενες στο Κίεβο.

Δείτε επίσης:

Συναντήσεις Τσίπρα με Ουκρανό Πρόεδρο και Γεωργιανό Πρωθυπουργό

Bloomberg: Μνημόνια αλά ελληνικά ανατολικά της ΕΕ

Αυτοί οι πολιτικοί απαγορεύεται να μπουν στη Ρωσία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ