Το “δούναι και λαβείν” της FIFA του Μπλάτερ

Εν μέσω του μεγαλύτερου σκανδάλου ο Σεπ Μπλάτερ επανεξελέγη εντέλει στην προεδρία της FIFA. Πολλοί αναρωτιούνται πώς κατάφερε να κρατηθεί τόσα χρόνια επικεφαλής της, παρά τα χίλια μύρια σκάνδαλα, αναφέρει η Deutsche Welle.

Μια γρήγορη ματιά στο βιογραφικό του ζαλίζει. Ξεκίνησε ως γιός ενός μηχανικού αυτοκινήτου και έφτασε, αργά, μεθοδικά και με τις πλάτες του σημαντικών στελεχών της FIFA και των χορηγών της στην κορυφή έχοντας βγάλει κάθε φορά από τη μέση κάθε επίδοξο ανταγωνιστή του. Οι σχέσεις του με αυτούς ήταν πάντα άριστες. Για τους μη παροικούντες την Ιερουσαλήμ ο Μπλάτερ μπορεί να είναι πολύ γοητευτικός, χαριτωμένος, ανεπίληπτος, ένας Μεσσίας του ποδοσφαίρου. «Νομίζετε ότι ξέρετε ίσως ποιος είμαι, τι πιστεύω. Νομίζετε ότι γνωρίζετε τι είναι η FIFA, μια απρόσωπη μηχανή, που σε βάρος του ωραίου παιγνιδιού κόβει χρήμα. Και ότι εγώ κινώ τα νήματα και ξεσπώντας στα γέλια πηγαίνω στην τράπεζα για να εισπράξω. Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς».

Τότε πώς είναι, αν δεν είναι έτσι; Ο Μπλάτερ είχε όλο τον καιρό στη διάθεσή του να αποδείξει το αντίθετο. Όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να θωρακιστεί απέναντι σε κάθε κρίση που χτύπησε την πόρτα της FIFA και να βγει άσπιλος από κάθε σκάνδαλο. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι το πώς τη γλύτωσε το 2010 όταν το δικαστήριο απέδειξε ότι πήρε μίζες από τον συνεργαζόμενο χορηγό ISL. Ο Μπλάτερ είχε πει ότι επρόκειτο για προμήθειες. Τελικά η FIFA πλήρωσε ποσό εκατομμυρίων για να κλείσει η υπόθεση και να αποκαταστήσει την αθωότητα του προέδρου της.

Αλλά εκτός από τη δύναμη του χρήματος ο Μπλάτερ παίζει καλά το παιγνίδι της εξουσίας. Τις επικρίσεις της προσπερνά, τις εξεγέρσεις τις καταπνίγει, τους ανταγωνιστές του τους αποδυναμώνει. Και το καταφέρνει, γιατί έχει τυφλή εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του. Έχει όλα τα στελέχη των ομοσπονδιών από την Ασία, την Αφρική και τη Λ. Αμερική στο τσεπάκι του.

Εδώ και 17 χρόνια καλλιεργεί τις σχέσεις του με αυτούς σύμφωνα με την αρχή του «δούναι και λαβείν» υπερηφανευμένος ότι είναι και πρόεδρος των μικρών. Η UEFΑ μπορεί να τον δαιμονοποιεί όσο θέλει, αλλά δεν διαθέτει παρά μόνο το ¼ των συνομοσπονδιών – μελών για να μπορεί να τον ανατρέψει. Ο ίδιος, 79 χρονών σήμερα, δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για την επανεκλογή του. Κάλεσε πριν λίγο τη FIFA να ξανακερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη και να κάνει μια νέα αρχή, με τον ίδιο πρόεδρο.

Πηγή: Deutsche Welle, Business Insider

 

Δείτε επίσης

Τα κερδοσκοπικά σκάνδαλα της FIFA με προβιά σωματείου

Η “πυραμίδα” της διαφθοράς στη FIFA

Επανεκλογή Μπλάτερ στην ηγεσία της FIFA

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ