Να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία ζητά ο Σταϊνμάγερ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ζήτησε  να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία που θα επιτρέπει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, υπό τον όρο ότι η Αθήνα “θα συμβάλει” προς αυτήν την κατεύθυνση.

“Ο χρόνος πιέζει, πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν εξαντληθεί η ρευστότητα της Ελλάδας. Κάθε εβδομάδα, κάθε ημέρα μετράει” είπε ο Γερμανός υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Λισαβόνα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του Ρούι Μασέτε.

Η γερμανική κυβέρνηση “είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αυτός είναι ο στόχος μας, που όμως θα επιτευχθεί μόνο αν η Ελλάδα συμβάλει”, προειδοποίησε.

“Αν έβγαινε η Ελλάδα από την ευρωζώνη, δεν θα νικούσε κανείς. Η Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσει τις οικονομικές συνέπειες” μιας εξόδου από το ευρώ και “η Ευρώπη θα γινόταν στόχος επικρίσεων εάν δεν καταφέρουμε να επιλύσουμε το ελληνικό πρόβλημα”, συνέχισε.

Ο Σταϊνμάγερ επέμεινε ότι “υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την επίτευξη μιας συμφωνίας” που θα περιλαμβάνει την προϋπόθεση ότι “η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της”.

Ο Γερμανός υπουργός έπλεξε επίσης το εγκώμιο της Πορτογαλίας για τις “εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις” στις οποίες προχώρησε στο πλαίσιο εφαρμογής του διεθνούς προγράμματος βοήθειας που έλαβε. “Οι προσπάθειες αυτές απέδωσαν. Η Πορτογαλία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την Ευρώπη και πλέον πετά με τα δικά της φτερά” υπογράμμισε.

Η Πορτογαλία βγήκε πέρσι από το πρόγραμμα ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της είχαν χορηγήσει το 2011 η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ και πλέον έχει πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές.

 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικό ΥΠ.ΟΙΚ: Δεν είμαστε Κασσάνδρες… – ΒΙΝΤΕΟ

Δήλωση – σοκ από τον Μπλανσάρ του ΔΝΤ: Η ευρωζώνη θα επιβίωνε από ένα Grexit

Αυτά προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ