Bloomberg: Μνημόνια αλά ελληνικά ανατολικά της ΕΕ

Το άπλωμα των μνημονίων στη νέα «Ανατολική Συνεργασία» ήταν το κεντρικό θέμα της συνόδου της ΕΕ στη Ρίγα πίσω από τις κόντρες για το ελληνικό χρέος. Η επέκταση, δηλαδή, της επιβολής των νεοφιλελεύθερων προγραμμάτων λιτότητας σε «6 ανατολικούς εταίρους», της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, στη σκιά της αντιπαράθεσης που μαίνεται με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ουκρανία, μάλιστα, μέσα στις στάχτες και το αίμα του πολέμου, υπέγραψε νέο μνημόνιο με αντάλλαγμα την καταβολή 17,5 δισ. δολ., μέρος ενός συνολικότερου πακέτου 40 δισ. δολ. στο οποίο συμμετέχει η ΕΕ και άλλες χώρες, το οποίο περιλαμβάνει «μεταρρυθμίσεις» που αφορούν τη «μείωση των δαπανών στον δημόσιο τομέα και της γραφειοκρατίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και την αναδιάρθρωση των τραπεζών».

Συμπεράσματα

Ο “καρπός” της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Συνεργασίας που έληξε στη Ρίγα την Παρασκευή ήταν μία ανακοίνωση 13 σελίδων και ένα συμπέρασμα, αναφέρει το Bloomberg View:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πολλά να προτείνει στις έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που έχει στα ανατολικά της. Ακόμη κι έτσι, τρία από τα κράτη της Συνεργασίας –Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία- δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να έρθουν πιο κοντά στην Ευρώπη, αφού η εναλλακτική είναι χειρότερη: “εναγκαλισμός” της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι άλλες τρεις –Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Λευκορωσία- δεν περιμένουν και πολλά από την Ευρώπη, αναφέρει το Bloomberg View.

Η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία δεν σημείωσαν ιδιαίτερη πρόοδο ως προς το στόχο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελική δήλωση της Συνόδου ανέφερε απλά αυτό:

Τα μέλη της Συνόδου επαναβεβαιώνουν το στόχο της Ανατολικής Συνεργασίας να αναπτύξει ενισχυμένες, διαφοροποιημένες σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των έξι κυρίαρχων κρατών και ανεξάρτητων εταίρων της. Το εύρος και το βάθος της συνεργασίας καθορίζονται από τις φιλοδοξίες και ανάγκες της ΕΕ και των εταίρων της, αλλά και από το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, όσοι εμπλέκονται αντιλαμβάνονται ότι η ΕΕ δεν έχει δώσει συγκεκριμένες υποσχέσεις ως προς το χρόνο της πιθανής ένταξης, ή ακόμη και τον καθορισμό μιας ημερομηνίας για να επιτραπεί ελεύθερη είσοδος των πολιτών της Γεωργίας και της Ουκρανίας στην Ευρώπη, χωρίς την υποχρέωση θεώρησης (βίζα). Μόνο η Μολδαβία, με πληθυσμό 3,5 εκατομμυρίων, έχει καταφέρει να ικανοποιήσει τους επόπτες της ΕΕ και να πετύχει άρση της απαίτησης για βραχυπρόθεσμη βίζα,  επισημαίνει το Bloomberg View.

Η Γεωργία και η Ουκρανία ήθελαν να κινηθούν πολύ ταχύτερα. Το Μάρτιο, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είπε στους ψηφοφόρους πως η χώρα είναι πιθανό να τεθεί σε καθεστώς απαλλαγής από βίζα στη Σύνοδο της Ρίγας. Αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως η χώρα δεν πληροί τους όρους της ΕΕ. Την Παρασκευή ο Ποροσένκο εξέφρασε την αμφιβολία πως το σχήμα της Ανατολικής Συνεργασίας «θα μπορούσε να χαρίσει ένα ευρωπαϊκό μέλλον στις χώρες που το έχουν βάλει σαν στόχο».

Η Γεωργία έχει δείξει παρόμοια ανυπομονησία, αναφέρει η Επιτροπή Ξένων Σχέσεων του γεωργιανού κοινοβουλίου:

Το να γυρίζεις πίσω με άδεια χέρια δεν είναι καλό. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου, μιας ΜΚΟ που στηρίζει τη δημοκρατία, έδειξε ότι το 31% των Γεωργιανών τάχθηκε υπέρ της ένταξης στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση  της οποίας ηγείται η Ρωσία -και αυτό σε μια χώρα η ευρω-ατλαντική πορεία της οποίας τυγχάνει πολιτικής συναίνεσης. Έτσι, η Ένωση δεν είναι καταδικασμένη, αλλά φαίνεται να μην έχει αντανακλαστικά.

Η ΕΕ ωστόσο, δεν έχει λόγο να αγχώνεται με τις ανησυχίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας ή να “τρέξει” για την Ανατολική Συνεργασία.

Η Αρμενία έχει ήδη ενταχθεί στην Ευρασιατική Ένωση, το οικονομικό μπλοκ που προσπαθεί να φτιάξει ο Πούτιν για να ανταγωνιστεί την ΕΕ. Η Λευκορωσία είναι ιδρυτικό μέλος του οργανισμού και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο που προμηθεύει η Ρωσία με έκπτωση σε σχέση με την τιμή αγοράς. Εν τω μεταξύ, το Αζερμπαϊτζάν δυσκολεύεται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε ομάδα περιλαμβάνει την Αρμενία εξαιτίας μιας υποβόσκουσας εδαφικής διαφοράς. Σε κάθε περίπτωση, το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται περισσότερο για μια στενότερη ένωση με την Τουρκία, την οποία προμηθεύει με ενέργεια.

Όσο για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών της Συνεργασίας, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προσαρμοστούν με το ρυθμό ένταξης που ορίζει η Ευρώπη. Ο Ποροσένκο και ο Πούτιν μισούν ο ένας τον άλλον και δεν ενδιαφέρονται να κάνουν παραχωρήσεις για να σταματήσουν τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία. Αν ο Ποροσένκο επιχειρούσε επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, οι Ουκρανοί θα τον απέπεμπαν όπως συνέβη με τον προκάτοχό του, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ουκρανία – Ρωσία

Η Ουκρανία, δεν έχει πουθενά αλλού να πάει, πέραν της Δύσης. Στην περίπτωση της, επίσης, η κατάργηση της βίζα, ίσως κάποια στιγμή το επόμενο έτος, μπορεί να είναι αρκετή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη. Η Ρωσία έχει γίνει μια εφιαλτική επιλογή και αυτό δεν θα αλλάξει γρήγορα: είναι μεγάλος ο αριθμός των Ουκρανών που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση με τους φιλορώσους αντάρτες.

Στη Ρίγα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ανατολική Συνεργασία «δεν είναι ένας διαγωνισμός ομορφιάς μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ». Παρ ‘όλα αυτά, πρόσθεσε, «αν η Ρωσία ήταν λίγο πιο χαμηλών τόνων, πιο γοητευτική, πιο ελκυστική, ίσως να μην χρειαζόταν να αντισταθμίζει τις απώλειες από τις καταστροφικές, επιθετικές και εκφοβιστικές τακτικές εναντίον των γειτόνων της», σημειώνει το Bloomberg View.

Παραδόξως, η συμπεριφορά του Πούτιν κατέστησε περιττό για την ΕΕ να δεσμευτεί περισσότερο απέναντι στην Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία. Έτσι, αντί να τους παρέχουν τη διαβεβαίωση ότι η ΕΕ τις θέλει ως μέλη της σε κάποια μελλοντική ημερομηνία –που δεν τις θέλει στην πραγματικότητα- η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στη Ρίγα προσπαθώντας -χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία- να πείσουν τον Αλέξη Τσίπρα πως πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις επιθυμίες των δανειστών.

Δείτε επίσης

Στο στόχαστρο σατιρικής εκπομπής τα “πειράγματα” του Γιούνκερ- ΒΙΝΤΕΟ

Η “ελληνική τραγωδία” σε διχασμένο G7 στη Δρέσδη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ