Δεν προβλέπεται συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν πριν το τέλος Ιουνίου

Είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία με τον Ιράν πριν το τέλος Ιουνίου επειδή οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν θα έχουν αποσαφηνιστεί και στην καλύτερη περίπτωση οι κυρώσεις εναντίον της χώρας δεν θα αρθούν πριν το τέλος του χρόνου, δήλωσαν πρέσβεις δυτικών χωρών στην Ουάσινγκτον.

Έξι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία με την οποία το Ιράν θα περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων, που έχουν γονατίσει την οικονομία της χώρας.

Αντιπρόσωποι στην Ουάσινγκτον από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία – τριών χωρών της ομάδας P5+1 που συμπεριλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ – σκιαγράφησαν τις προσδοκίες τους καθώς πλησιάζει η προθεσμία που έθεσαν για τις 30 Ιουνίου.

“Είναι πιθανό ότι δεν θα έχουμε συμφωνία πριν το τέλος Ιουνίου ή ακόμα και αμέσως μετά”, δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης στις ΗΠΑ Ζεράρ Αρό στο ινστιτούτο έρευνας (think tank) Atlantic Council.

“Το Ιραν χρειάζεται κάποιο χρόνο πριν αρχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία, οπότε στην καλύτερη των περιπτώσεων η ελάφρυνση των κυρώσεων δεν μπορεί ν’ αρχίσει πριν το τέλος του χρόνου”, πρόσθεσε ο Γερμανός πρέσβης Πέτερ Βίτιγκ.

Ο Βρετανός πρέσβης, Πήτερ Ουέστμακοτ, είπε ότι θα καταστεί δύσκολο να γίνουν αυστηρότερες οι κυρώσεις αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ιδιαίτερα αν αποδοθεί η ευθύνη για την αποτυχία στις μεγάλες δυνάμεις, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Διαβάστε επίσης

Κοινή γραμμή Γαλλίας – Σαουδικής Αραβίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ