NYT: Καλύτερη λύση για τον Τσίπρα οι εκλογές

Οι εκλογές θα είναι η καλύτερη λύση για τον Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με τον αρθρογράφο των New York Times, Χιούγκο Ντίξον. Σημειώνει, μάλιστα, ότι με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να «διώξει» από τον ΣΥΡΙΖΑ τους «σκληροπυρηνικούς» του κόμματός του.

Τα περισσότερα σενάρια για την Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο, είναι δυσοίωνα. «Η χώρα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ή να βγει από το ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μία περίπτωση να υπάρξει ικανοποιητική κατάληξη» τονίζει ο αρθρογράφος.

«Όλοι αυτοί που νοιάζονται για την Ελλάδα, ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά, βαδίζοντας στο καλύτερο δυνατό μονοπάτι. Για να γίνει αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέες εκλογές. Η στιγμή είναι δύσκολη, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει να πληρώσει μία σειρά από δόσεις στο ΔΝΤ αλλά και στην ΕΚΤ στους επόμενους τρεις μήνες, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαντάζει ανέφικτο» αναφέρει ο Νίξον.

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να προχωρήσει σε μία βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους δανειστές προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία, αναφέρει το άρθρο. «Δεδομένου ότι οι δύο πλευρές ακόμη έχουν πολλή δρόμο μπροστά τους για να τα βρουν, αυτή η συμφωνία δεν θα γίνει εύκολα. Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι είναι αισιόδοξος, οπότε ίσως αυτό να σημαίνει ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμβιβασμούς».

Στην συνέχεια, ο αρθρογράφος τονίζει: «Αν υποθέσουμε ότι τελικά θα υπάρξει αυτή η βραχυπρόθεσμη συμφωνία, τότε θα πρέπει να απαντηθούν τρεις ερωτήσεις. Θα είναι σε θέση ο κ. Τσίπρας να πείσει το εσωτερικό του κόμματός του να στηρίξει την συμφωνία; Με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα αφού θα διαπραγματεύεται όλο το καλοκαίρι για μία μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους εταίρους; Και τέλος, θα ήταν η Ελλάδα και οι πιστωτές διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αυτή την συμφωνία, η οποία θα απαιτούσε περισσότερες μεταρρυθμίσεις;»

Οι εκλογές θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να απαντηθούν και τα τρία αυτά κρίσιμα ερωτήματα, σημειώνεται, «Θα ήταν ένας τρόπος ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να διώξει από το κόμμα του τους σκληροπυρηνικούς. Επίσης, μία εντολή από τον ελληνικό λαό για διαπραγμάτευση, θα έκανε τους πιστωτές πιο σίγουρους ότι η Ελλάδα επιθυμεί να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της».

Πηγή: nytimes.com

  

Διαβάστε επίσης:

Εγκρίθηκε η πρόταση Tσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν πέρασε η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας

Reuters: Η Ελλάδα δεν έχει χρήματα να πληρώσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ