Süddeutsche: Βοηθήστε την Ελλάδα!

«Βοηθήστε την Ελλάδα!» είναι ο τίτλος άρθρου που φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, το οποίο υπογράφουν είκοσι Γάλλοι και Γερμανοί διανοούμενοι.

Πρόκειται για ένα μανιφέστο υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη, το οποίο όμως δεν παραλείπει να αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα.

«Ένα Grexit θα ήταν μια συλλογική, πολιτική αποτυχία. Προπάντων όμως θα οδηγούσε τους Έλληνες πολίτες σε μία κοινωνική και οικονομική καταστροφή. Ωστόσο η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις της οικονομίας και των πολιτικών θεσμών της εις βάρος των πολιτών των άλλων χωρών θα ήταν επίσης μια συλλογική, πολιτική αποτυχία», γράφουν οι συντάκτες του άρθρου.

Επιπλέον, οι 20 διανοούμενοι στέκονται πολύ θετικά απέναντι στην προοπτική ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, το οποίο χαρακτηρίζουν ως ευκαιρία για την κυβέρνηση να αποκτήσει την αναγκαία λαϊκή νομιμοποίηση ώστε να αλλάξει πορεία, εάν και εφόσον βέβαια οι πολίτες ψηφίσουν υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος επισημαίνουν ότι: «Η Ευρώπη χρωστάει στη χώρα αλληλεγγύη και οφείλει να της δώσει μια προοπτική εντός της ευρωζώνης. Η Ευρώπη πρέπει όμως να είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμη και για ένα επώδυνο για όλους Grexit».

Διαβάστε επίσης:

«Διαγραφή χρέους στην Ελλάδα όπως στη Γερμανία»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ