DW: Βαρύ το κλίμα στους χριστιανοδημοκράτες με φόντο την Ελλάδα

Ξεχωριστή σημασία φαίνεται να αποκτά η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Ρίγας με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις όσον αφορά στην ελληνική υπόθεση.

Όπως μεταδίδει και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa επικαλούμενο ευρωπαίους διπλωμάτες, οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα που θα γίνουν στο περιθώριο της Συνόδου, ενδέχεται να αποτελέσουν θεμέλιο λίθο για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα έχει καταθέσει για πρώτη φορά μια ουσιαστική λίστα μεταρρυθμίσεων. Μια πρώτη αξιολόγησή της δείχνει ότι η λίστα αυτή είναι σαφώς πιο εκτενής και επαρκής από ότι όλα τα προηγούμενα προσχέδια που είχαν κατατεθεί. Η νέα αυτή λίστα φαίνεται πως περιλαμβάνει και «σχέδια για προσαρμογές στο συνταξιοδοτικό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το dpa, χωρίς να δίνει όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη βάση όλων αυτών, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Το γερμανικό υπ. Οικονομικών πάντως συνεχίζει να διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Κύκλοι του υπουργείου που μίλησαν στη Deutsche Welle επανέλαβαν απλώς ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται και θα ληφθούν στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς.

Βαρύ το κλίμα στην Κ.Ο. CDU/CSU

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα απασχόλησαν συνεδρίαση της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα. Τη σύγκλισή της ζήτησαν οι βουλευτές, καλώντας τον ίδιο τον κ. Σόιμπλε να τους ενημερώσει για την κατάσταση και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός και παρουσία και της καγκελαρίου Μέρκελ, φέρεται να επέκρινε το βραδύ ρυθμό των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για πρόοδο σε επιμέρους ζητήματα, εκτίμησε όμως πως δεν υπάρχει ακόμη κάποια θεαματική εξέλιξη. Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών σημείωσε πολύ χαρακτηριστικά ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πλέον ασφυκτικά.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν βαρύ με τους βουλευτές να εμφανίζονται διχασμένοι και προβληματισμένοι όσον αφορά την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, εκφράζοντας αμφιβολίες ως προς την πραγματική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Ντάισελμπλουμ: Συζητάμε με τους Έλληνες για την προσαρμογή του ΦΠΑ

Το tweet του Βαρουφάκη για την “τρόικα εσωτερικού” και τον ΦΠΑ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ