Οι Γερμανοί μηχανοδηγοί σε “πόλεμο” με την Μέρκελ

Και νέα μεγάλη απεργία των μηχανοδηγών του συνδικάτου GDL ξεκινάει από σήμερα στους γερμανικούς σιδηροδρόμους, με άγνωστη ακόμα χρονική διάρκεια.

Οχτώ ημέρες μετά την μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση, η οποία διήρκεσε μια εβδομάδα, ξεκινάει το απόγευμα η νέα απεργία, αρχικά από τις εμπορικές αμαξοστοιχίες και από αύριο και στις επιβατικές. Δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί η διάρκεια της απεργίας ωστόσο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περισσότερο από ότι η προηγούμενη και θα συμπέσει και με την αργία της Πεντηκοστής, όπου προβλέπεται ότι θα μετακινηθεί πολύ κόσμος.

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι χαρακτήρισαν την απεργία «καψώνι για εκατομμύρια ανθρώπους». Από την άλλη πλευρά το συνδικάτο GDL επιρρίπτει στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους ότι δεν ενδιαφέρονται να επιλύσουν τη διαφορά. «Είμαστε υποχρεωμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας» δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου Κλάους Βεζέλσκι και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι νέες κινητοποιήσεις να τερματιστούν μετά από 12 έως 14 ώρες, υπό την προϋπόθεση ότι οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι θα εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις.

Μισθολογικές αυξήσεις, χρόνος εργασίας, συλλογικές συμβάσεις

Εκτός από τις μισθολογικές αυξήσεις και τον χρόνο εργασίας, η διαμάχη των δυο πλευρών αφορά την ουσία των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους υπάρχουν δυο συνδικάτα, το μεγαλύτερο EVG με 100.000 μέλη και το μικρότερο GDL με 20.000 μέλη. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι θέλουν να παρεμποδίσουν να υπάρχουν διαφορετικές ρυθμίσεις για όμοιες ομάδες εργαζομένων. Σύμφωνα όμως με πρόταση νόμου που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο, σε μια επιχείρηση, θα υπερισχύει η σύμβαση του μεγαλύτερου συνδικάτου. Αυτό σημαίνει ότι μελλοντικές απεργίες του GDL για την εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων θα κηρύσσονται παράνομες.

Με το άλλο μεγαλύτερο συνδικάτο EVG, οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι προγραμματίζουν συνομιλίες την ερχόμενη Πέμπτη. Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, υπάρχει πιθανότητα να κηρύξει απεργία και το EVG.

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε επίσης

Απεργούν στη Γερμανία με αίτημα την αύξηση στους μισθούς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ