Ομπάμα: Στρατιωτική υποστήριξη στις αραβικές χώρες

Η Ουάσινγκτον θα προσφέρει τη βοήθειά της στα κράτη του αραβικού Κόλπου εάν αντιμετωπίσουν μια συμβατική στρατιωτική απειλή, όπως η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, υπογράμμισε επίσης ότι θα βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη στο πεδίο της ασφάλειας, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στην περιοχή.

Ακόμη, μετά τη σύνοδο με ηγέτες αραβικών κρατών του Κόλπου, στη διάρκεια της οποίας είχε, όπως σημείωσε, “πολύ ειλικρινείς και τίμιες” συζητήσεις, ο Ομπάμα εκτίμησε πως ο πόλεμος στη Συρία “πιθανόν” δεν θα έχει τελειώσει όταν θα εγκαταλείπει την προεδρία της χώρας του.

Αρκετά αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν επικρίνει τη διστακτική, όπως λένε, προσέγγιση του Ομπάμα στον πόλεμο στη Συρία, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πάντως απέκρουσε την εκτίμηση ότι η Συρία θα μπορούσε να αποτελέσει τη δική του “Ρουάντα”—μια αναφορά στη γενοκτονία του 1994 η οποία είχε στοιχειώσει την κυβέρνηση του τότε Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον. Ο πόλεμος στη Συρία, τόνισε ο Ομπάμα, “δεν είναι κάτι που προκάλεσαν οι ΗΠΑ, δεν είναι κάτι που θα μπορούσαν να σταματήσουν οι ΗΠΑ”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι δεν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2013 διότι η Δαμασκός συμφώνησε να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο. Για τον Μπαράκ Ομπάμα, η σύγκρουση στη Συρία δεν έχει “στρατιωτική λύση”. Η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι “σπαρακτική”, αλλά ταυτόχρονα “εξαιρετικά πολύπλοκη”, επισήμανε.

Δείτε επίσης

Κοινή γραμμή Γαλλίας – Σαουδικής Αραβίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Νέα “στοιχεία” για την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ