Όλο το παρασκήνιο από τη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Ουάσιγκτον, του Θανάση Τσίτσα 

Τις εκτιμήσεις του για την πορεία της διαπραγμάτευσης, με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, παρουσίασε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ

Η άτυπη ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου έγινε παρουσία της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πήρε την πρωτοβουλία γιʼ αυτή την έκτακτη ενημέρωση με σκοπό να προλάβει τις αντιδράσεις των αναπτυσσόμενων χώρων. Η συνεδρίαση κράτησε μια ώρα στην διάρκεια της οποίας ο Πολ Τόμσεν δέχθηκε δέκα διευκρινιστικές ερωτήσεις κυρίως απο αντιπροσώπους των αναδυόμενων οικονομιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, o Πολ Τόμσεν, διαπίστωσε μια βελτίωση και μια μικρή πρόοδο στα διαδικαστικά της διαπραγμάτευσης, αλλά «η κατάσταση απέχει ακόμη στο να χαρακτηριστεί ιδεώδης».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος στην τοποθέτηση του χαρακτήρισε «καλή εξέλιξη» το γεγονός οτι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε το γενικό έλεγχο της διαπραγμάτευσης γιατί τώρα τα θέματα συζητιούνται είναι πιο εστιασμένα και εξετάζονται σε βάθος.Ωστόσο, όπως τόνισε, πολλές πλευρές της διαδικασίας παραμένουν άκρως προβληματικές και αναφέρθηκε στο γεγονός οτι οι εκπρόσωποι των Θεσμών δεν έχουν ολοκληρωτική πρόσβαση σε στοιχεία και στους Έλληνες υπουργούς. 

Ο κ. Τόμσεν αξιολογώντας την πορεία της διαπραγμάτευσης ανέφερε ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει κατʼ αρχήν σε τρία θέματα: αναθεώρηση του ΦΠΑ, φορολογική διοίκηση και πτωχευτικό δίκαιο (κόκκινα δάνεια).

Αναφορικά με την αποκλίσεις, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, είπε οτι οι διαφωνίες παραμένουν στα εργασιακά, τις συντάξεις, στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής για το 2015 και στα θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης. 

Ο Πολ Τόμσεν απαντώντας σε ερωτήσεις αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ είναι ευέλικτο και προτίθεται να κατεβάσει το στόχο του πλεονάσματος κάτω απο το 3%, χωρίς να αναφερθεί σε τι ποσοστό, επικαλούμενος έλλειψη στοιχείων. 

Ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Τμήματος επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την επίμαχη τοποθέτηση του στο Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας, διαψεύδοντας ότι πίεσε τους Ευρωπαίους για αναδιάρθωση του χρέους και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκείνος τους τόνισε πως «απομακρυνθήκαμε από τους στόχους, το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό αυξήθηκαν αντί να μειωθούν».

Σε σχετική ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι ο Πολ Τόμσεν προέβη σε μια πρόβλεψη: «Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εκταμιεύσει χρήματα χωρίς αξιολόγηση και ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Όμως θα μπορούσα να προβλέψω ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν τα χρήματα, εάν η κυβέρνηση θα αποφάσιζε να πάρει μέτρα» κατέληξε.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Η αινιγματική δήλωση του Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ