ΗΠΑ- Περιορίζεται η συλλογή πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε ένα σχέδιο νόμου που θα δώσει τέλος στη μαζική συλλογή στοιχείων Αμερικανών πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες, προετοιμάζοντας μια πιθανή αντιπαράθεση με την Γερουσία για το πρόγραμμα αυτό που λήγει την 1η Ιουνίου.

Με ψήφους 338 υπέρ και 88 κατά, η Βουλή πέρασε το USA Freedom Act, που δίνει τέλος στη μαζική συλλογή στοιχείων. Αντιθέτως, επιτρέπει σε μυστικές υπηρεσίες πρόσβαση σε τηλεφωνικά και άλλα στοιχεία μόνο όταν κάποιο δικαστήριο αποφασίσει ότι υπάρχει βάσιμη υποψία ότι συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία.

Η αντιπαράθεση έγκειται στο ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακκόνελλ, υποστηρίζει την ανανέωση του τωρινού προγράμματος μαζικής συλλογής πληροφοριών υπό τον νόμο USA Patriot Act, που ψηφίστηκε λίγο μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Κάθε προσπάθεια όμως να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό, η εκτεταμένη εφαρμογή του οποίου αποκαλύφθηκε το 2013 από τον πρώην υπάλληλο της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, θα τύχει σθεναρής αντίστασης στη Βουλή, ιδιαίτερα καθώς ο νόμος που πέρασε (Freedom Act) έχει ευρεία υποστήριξη και από τα δύο κόμματα της Βουλής, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Διαβάστε επίσης

Το σκάνδαλο κατασκοπείας έριξε τη δημοτικότητα της Μέρκελ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ