Guardian: Η ΕΕ σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη για το μεταναστευτικό

Οι σχεδιασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεξαγωγή μιας στρατιωτικής επιχείρησης με στόχο την εξάρθρωση δικτύων διακινητών μεταναστών, τα οποία δρουν με ορμητήριο τη Λιβύη, συμπεριλαμβάνουν την “επιλογή” της ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στο λιβυκό έδαφος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Σε ρεπορτάζ του Ίαν Τρέινορ αναφέρεται ότι το σχέδιο της ΕΕ επικεντρώνεται σε μια αεροπορική και ναυτική εκστρατεία, αλλά προστίθεται ότι μπορεί να απαιτείται “παρουσία στις ακτές” για την καταστροφή “πόρων” των διακινητών.

Το 19σέλιδο έγγραφο που παρουσιάζει τη στρατηγική της αποστολής, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή της Guardian, εξηγεί ότι οι “πόροι” αυτοί μπορεί να είναι πλοία ή χώροι όπου αποθηκεύονται καύσιμα.

“Μια παρουσία στις ακτές μπορεί να προβλεφθεί, εάν επιτευχθεί συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές”, αναφέρεται στο κείμενο το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την προσεχή Δευτέρα, πριν δοθεί η εντολή για την έναρξη της επιχείρησης στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Η επιχείρηση θα απαιτήσει τη χρήση “ευρέος φάσματος αεροπορικών, ναυτικών και χερσαίων” δυνάμεων, όπως στοιχεία για τη συλλογή πληροφοριών, μονάδες ειδικευμένες στην αναχαίτιση πλοίων, αεροσκάφη για περιπολίες και επιτήρηση, αμφίβιες δυνάμεις, δυνάμεις καταστροφών και “μονάδες των ειδικών δυνάμεων”, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης:

New York Times: Αν η Ελλάδα ήταν άνθρωπος, θα έπασχε από διαταραχή προσωπικότητας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ