Reuters: Κλίμα αβεβαιότητας στην ευρωζώνη ενόψει του κρίσιμου Eurogroup

Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί στην ευρωζώνη λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, με το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ΕΚΤ, να κάνει λόγο για πολύ μικρή πρόοδο στα βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Την Τρίτη, η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα κρίσιμη δοκιμασία, την αποπληρωμή δόσης ύψους 750 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΔΝΤ. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκτιμούν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η χώρα έχει συγκεντρώσει αρκετά χρήματα, κυρίως από τα ταμειακά διαθέσιμα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, για να καλύψει τις υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά στις πληρωμές έως τα τέλη Μαΐου.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το μήνυμα του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών, Πέτερ Καζιμίρ, στο Twitter, όπου υποστηρίζει ότι έχουν γίνει βελτιώσεις στη διαδικασία αλλά όχι πρόοδος επί της ουσίας και ότι παραμένει το χάσμα ανάμεσα σε αυτά που λέει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες και σε αυτά που πράττει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το Ρόιτερς χωρίς να τον κατονομάζει, οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν με πολύ αργούς ρυθμούς την τελευταία εβδομάδα, ενώ δεν υπήρξε σημαντική εξέλιξη σε βασικά σημεία που σχετίζονται με τις συντάξεις, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2015 και το 2016.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στο Παρίσι ότι η επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup «θα είναι σημαντική αλλά όχι καθοριστική. Τα πράγματα έχουν προχωρήσει αλλά δεν είναι αρκετά ώριμα για να επιτρέψουν την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας».

Ο Ιταλός ομόλογός του Πιερ Κάρλο Πάντοαν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από τους υπουργούς, αν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα δώσει τη συνηθισμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Πηγή: REUTERS 

 

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Αν θέλουν οι Έλληνες δημοψήφισμα να το κάνουν… – ΒΙΝΤΕΟ

Νοβότνι (ΕΚΤ): Πολιτική παρά οικονομική η λύση για την Ελλάδα

Σαπέν: Θα χρειαστούν ημέρες ή εβδομάδες για συμφωνία

Ιταλός υπ. Οικονομικών: Οι σχέσεις με τον Βαρουφάκη είναι άριστες

  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ