Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το μεταναστευτικό

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την Δευτέρα για να εξετάσει τρόπους αντίδρασης στη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη.

Οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ του ΟΗΕ θα ενημερωθούν αρχικά από την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και εν συνεχεία θα συζητήσουν για το ζήτημα, όπως ανέφεραν οι πηγές αυτές.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να λάβουν το πράσινο φως του ΟΗΕ για να προχωρήσουν σε ποικίλες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας, εναντίον δικτύων διακινητών και λαθρέμπορων τα οποία προσελκύουν μετανάστες και πρόσφυγες που επιδιώκουν να λάβουν άσυλο. Τα δίκτυα αυτά οργανώνουν τον διάπλου της Μεσογείου, ιδίως μέσω της Λιβύης, με επικίνδυνα πλεούμενα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που μεταφέρουν.

Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΣΑ (πέραν της Γαλλίας και της Βρετανίας, που είναι ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το τρέχον διάστημα η Ισπανία και η Λιθουανία), καθώς και η Ιταλία επιδιώκουν να τεθεί προς ψήφιση ένα σχέδιο Απόφασης που θα δίνει μεγαλύτερη διεθνή νομιμοποίηση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις νηοψίας πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες σε διεθνή ύδατα.

Η Ιταλία για άλλη μια φορά απευθύνθηκε στην ΕΕ, καλώντας την να κάνει περισσότερα εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των αφίξεων μεταναστών, μετά τη νιοστή τραγωδία στη Μεσόγειο, ένα ναυάγιο με περίπου 40 νεκρούς, σύμφωνα με τους επιζώντες.

Η Ρώμη, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, δεν σταματά το τελευταίο διάστημα να ζητεί μεγαλύτερη συμβολή από μέρους των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι σήμερα το 2015 καταγράφεται ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός θανάτων μεταναστών από τη Σομαλία και από την Ερυθραία, από χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής όπως η Γκάμπια, η Γκάνα, ο Νίγηρας, η Σενεγάλη, η Ακτή Ελεφαντοστού, ή ακόμη από τη Συρία.

Μέχρι στιγμής φέτος, πάνω από 1.500 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο προσπαθώντας να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στις ακτές ευρωπαϊκών χωρών, αριθμός που δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνον που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο του 2014, όταν ο απολογισμός δεν υπερέβαινε τους 100 νεκρούς.

 

Διαβάστε επίσης

Νέα τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο – BINTEO

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ