Απεργούν οι Γερμανοί μηχανοδηγοί των σιδηροδρόμων

Το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους Μηχανοδηγούς των Σιδηροδρόμων της Γερμανίας (GDL) ανακοίνωσε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις σε επιβατικά και φορτηγά τρένα αυτήν την εβδομάδα που πρόκειται να προκαλέσουν αναστάτωση στην κρατική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn.

Συγκεκριμένα, η απεργία στα επιβατικά τρένα θα ξεκινήσει στις 2 το ξημερώματα της Τετάρτης και θα διαρκέσει 43 ώρες, ενώ η απεργία στα φορτηγά τρένα θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης και θα διαρκέσει 66 ώρες.

«Όπου δεν υπάρχει θέληση, δεν υπάρχει άλλη επιλογή», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου Κλάους Βέσελσκυ, κατηγορώντας τη διοίκηση της εταιρείας για την κατάρρευση των συνομιλιών.

Το συνδικάτο GDL εκπροσωπεί περίπου 20.000 εργαζόμενους από τους περίπου 200.000 της Deutsche Bahn με τη διαμάχη να αφορά δικαιώματα και μισθούς.

Ο Ούρλιχ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, παρότρυνε το συνδικάτο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει αυτές τις απεργίες. Το συνδικάτο θα μπορούσε να πάρει σχεδόν όσα ζητούσε από τις συνομιλίες, αλλά τι συνέβη;»

Εκατομμύρια επιβατών χρησιμοποιούν το σιδηροδρομικό δίκτυο καθημερινά, βασιζόμενα στο γρήγορο δίκτυο του σε όλη τη χώρα, ενώ περίπου το 1/5 των γερμανικών φορτίων μεταφέρεται με αμαξοστοιχίες.

Οικονομολόγοι εκτιμούν πως μια απεργία στο σιδηροδρομικό δίκτυο παραπάνω από 3 ημέρες μπορεί να κοστίσει στην οικονομία κοντά στα 100 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Το συνδικάτο απαιτεί το δικαίωμα να διαπραγματευθεί εκπροσωπώντας και άλλους εργαζομένους όπως τους επιστάτες των τρένων. Επίσης διεκδικεί αύξηση 5% και μείωση των ωρών εργασίας σε 37 ώρες από 39 ώρες την εβδομάδα. Το συνδικάτο εξασφάλισε τη δέσμευση για εφάπαξ πληρωμή 510 ευρώ το 2014.

Διαβάστε επίσης:

Der Standard: Η τρόικα απέτυχε παταγωδώς στην Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ