• Αμερικανός πρέσβης: Mη φιλική πράξη για τις ΗΠΑ η πιθανή απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού

  4:08 μμ, Δευτέρα 20 Απρ 2015 4:08 μμ, Δευτέρα 20 Απρ 2015

  «Εχθρική πράξη για τις ΗΠΑ, θα αποτελεί πιθανή απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα David D. Pearce, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Επίσης ο αμερικανός πρέσβης έθεσε θέμα ασφάλειας στην Ελλάδα.

  Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Θέλω να είμαι σαφής, το θέμα δεν είναι η μεταρρύθμιση των φυλακών ή η αποσυμφόρηση από τον συνωστισμό, ή η παροχή πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη, ή η βελτίωση των ανθρωπιστικών όρων. Όλα αυτά είναι σημαντικά». «Το θέμα», υπογράμμισε, «είναι ότι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι, άνθρωποι που διέπραξαν τρομακτικά και απεχθή εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν πλήρως την ποινή τους στις φυλακές και όχι στην άνεση του σπιτιού τους, περιτριγυρισμένοι από φίλους, οικογένειες και συγγενείς. Η αποφυλάκιση τέτοιων δολοφόνων προσβάλλει τη μνήμη αυτών που σκοτώθηκαν και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών τους, των οποίων η ζωή έχει καταστραφεί».

  Ως τώρα, πρόσθεσε, η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης περιορίστηκε στις επίσημες επαφές, με την ελπίδα ότι θα υπήρχε θετική ανταπόκριση σε κάποιες από τις ανησυχίες που εκφράσαμε ιδιωτικά για ορισμένες πτυχές της νομοθεσίας.

  «Διατύπωσα», σημείωσε, «αυτές τις ανησυχίες ευθέως στον υπουργό Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου και επεσήμανα μεταξύ άλλων ότι αν ο Σάββας Ξηρός αφεθεί να βγει από τη φυλακή πριν εκτίσει την ποινή του, την οποία του καταλόγισε το ελληνικό δικαστικό σύστημα, θα αποτελούσε κακή υπηρεσία για τους Αμερικανούς διπλωμάτες που σκοτώθηκαν και για τις οικογένειές τους. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε κάτι τέτοιο».

  «Τις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης», συνέχισε ο Αμερικανός πρέσβης, «διατύπωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ευθέως στον Έλληνα Πρωθυπουργό με τηλεφωνική του συνομιλία, την περασμένη εβδομάδα».

  Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός Πρέσβης, τόνισε ότι αν ο Σάββας Ξηρός ή όποιος άλλος έχει βάψει με αίμα Αμερικανών διπλωματών τα χέρια του, αφεθεί ελεύθερος, «θα αποτελούσε μια βαθύτατα μη φιλική πράξη». Ανέφερε, δε, ότι «οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα πρέπει να ολοκληρώσουν τις ποινές τους, σύμφωνα με το ελληνικό δικαστικό σύστημα».

  «Δεν υπάρχει θέση για τους καταδικασμένους τρομοκράτες στον πολιτισμένο πολιτικό λόγο ή η επιστροφή στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για βίαιους εγκληματίες και ανήκουν στη φυλακή. Πουθενά αλλού» επισήμανε.

  Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντική δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και καλός εταίρος για τις ΗΠΑ σε σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένων της εφαρμογής του δικαίου και των αντιτρομοκρατικών θεμάτων».

  «Πιστεύουμε» κατέληξε ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα, «ότι αυτή η νομοθεσία δεν είναι συνεπής με το πνεύμα της επί μακρόν δέσμευσης της Ελλάδας στη διεθνή αντιτρομοκρατική συνεργασία, και αν αυτή περάσει, θα σημάνει οπισθοδρόμηση στη διμερή μας συνεργασία. Αυτή δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστική υπόθεση, είναι μια σημαντική υπόθεση ασφαλείας».

  Δείτε και την σχετική ανακοίνωση από την πρεσβεία των ΗΠΑ:

  Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, έντονη ήταν η παρουσία των διεθνών ΜΜΕ. Δείτε τη φωτογραφία:

  Media amass for US Ambassador's conference over terrorist's likely release -PHOTOS

  Πηγή φωτο: en.enikos.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού πρέσβη για την τρομοκρατία

  Γεωργιάδης σε Λεουτσάκο: Είστε κόμμα των τρομοκρατών- ΒΙΝΤΕΟ

  Κείμενο της αμερικανικής πρεσβείας για τον Σάββα Ξηρό

  DW: Ξηρός και ελληvoρωσικές σχέσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Κέρι - Κοτζιά

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα