Η Λαγκάρντ στην κυβέρνηση: Ο μήνας του μέλιτος τελειώνει

Στην τελική ευθεία για το Eurogroup της Παρασκευής 24 Απριλίου η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση και την προτρέπει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις διαπιστώνοντας ωστόσο επιτάχυνση των διαδικασιών.

Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα ζητά από την Αθήνα η επικεφαλής του ΔΝΤ. Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές τονίζει. Βλέπει επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων.

H λαϊκιστική κυβέρνηση πρέπει να αφήσει στην άκρη την πολιτική και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί ώστε να σώσει την οικονομία και να αποφύγει την πτώχευση, τονίζει η Κ. Λαγκάρντ ενόψει των κρίσιμων επικείμενων διαπραγματεύσεων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους FT δηλώνει ότι είπε στον Γ. Βαρουφάκη κατά την διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ ότι χρειάζεται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Προειδοποίησε ότι η υπομονή για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει και ο μήνας του μέλιτος πλησιάζει γρήγορα στην ολοκλήρωση του.

«Υπήρξε μια τεράστια δέσμευση από την διεθνή κοινότητα, τους ευρωπαίους εταίρους, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να στηρίξουν την ελληνική οικονομία», τόνισε.

Αυτό που χρειάζεται είναι να προχωρήσουν τα μέτρα, τα εργαλεία και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα, να βελτιωθεί η οικονομία και να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα σύντομα θα επιστρέψει στις αγορές χωρίς βοήθεια, τόνισε.

Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευρά και των θεσμών σταδιακά επιταχύνονται, είπε, εκφράζοντας την ελπίδα πως «θα συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς ώστε να προχωρήσουμε».

Η παρέμβαση του ΔΝΤ ήρθε στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι ο οποίος τόνισε ότι η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη να αντιμετωπίσει το ελληνικό ζήτημα αλλά προειδοποίησε για την πορεία σε αχαρτογράφητα νερά, αν η κρίση επιδεινωθεί.

Οι φόβοι για τον κίνδυνο ενός ελληνικού default και την πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη επισκίασαν τη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου τόνισε ότι μια επιδείνωση της ελληνικής κρίσης θα μπορούσε να ρίξει μια νέα σκιά αβεβαιότητας πάνω από τις ευρωπαικές και αμερικανικές οικονομίες.

Υπάρχει αυξημένη απογοήτευση μεταξύ των εταίρων της Ελλάδας για τις αποτυχημένες προσπάθειες να λυθούν τα χρηματοοικονομικά προβλήματα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των οικονομικών θεμάτων Π. Μοσκοβισί, δήλωσε ότι το Eurogroup της 11ης Μαίου είναι το κρίσιμο για την Ελλάδα και στο οποίο πρέπει να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα δέχεται «πίεση» να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που έχει παραδώσει, ώστε να ξεκλειδώσουν 7,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ