Γενς Μπάστιαν: Η Ελλάδα έχει κάνει μεταρρυθμίσεις

Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, είναι γεγονός ότι την τελευταία 5ετία η Ελλάδα έχει κάνει πολλά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν.

Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle ο αναλυτής του ελληνικού think tank MacroPolis, Γενς Μπάστιαν:

«Καταρχήν θα πρέπει να συγκρατήσουμε το εξής: λόγω της εμπειρίας με την τρόικα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η λέξη ‘διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις’ έχει μια αρνητικά χροιά. Ανεξαρτήτως του πολιτικού χρώματος της κυβέρνησης, είναι σημαντικό να δοθεί δημοσίως και πάλι ένας θετικός ορισμός της λέξης ‘μεταρρύθμιση’. Τα τελευταία πέντε χρόνια καμία κυβέρνηση, είτε αριστερή, είτε δεξιά, είτε κεντρώα, δεν εξήγησε στην κοινή γνώμη γιατί είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα όμως θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα στην Ελλάδα. Έγιναν μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν σημαντικές, εντούτοις ήταν και ιδιαίτερα επώδυνες και είχαν σημαντικές κοινωνικές συνέπειες».

Ποιες όμως είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις; «Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και δύο χρόνια επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας επώδυνης πολιτικής περικοπών. Παράλληλα έχουμε μια σημαντική μεταρρύθμιση στο πεδίο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Έχουμε λιγότερες τράπεζες ενώ το 2012 ακολούθησε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Την ίδια ώρα υπήρξαν καινοτομίες στο πεδίο της παροχής δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξήθηκε, οι συντάξεις μειώθηκαν. Όλα αυτά ήταν μεταρρυθμίσεις που ήταν αρκετά διαφιλονικούμενες στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι όμως σωστό να λέει κανείς ότι δεν έγιναν μεταρρυθμίσεις».

Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις

Αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ελλάδα στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, είναι επενδύσεις. «Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις, εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις. Στην παρούσα φάση και για να αντιμετωπίσει την μαζική ανεργία, η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει αυτά τα κεφάλαια με τις δικές της δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται επενδύσεις από τρίτους. Στην παρούσα φάση βέβαια αυτό είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχει η εξής δαμόκλειος σπάθη: θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ ή όχι; Αυτό δυσχεραίνει τις επενδύσεις. Πέραν αυτού υπάρχει εδώ και 2 χρόνια μεγάλη πιστωτική στενότητα στην πραγματική οικονομία. Λόγω έλλειψης ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν όλο και λιγότερα δάνεια».

Σύμφωνα με τον Γενς Μπάστιαν, η πραγματική οικονομία μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της μόνον εάν συμβάλουν σε αυτό οι τράπεζες. «Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να δίνουν άμεσα και χαμηλότοκα δάνεια. Ενώ η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα με ένα επιτόκιο ύψους 0,25 %, ένας Έλληνας μικρομεσαίος που χρειάζεται δάνειο 500.000 ευρώ επειδή έχει μια μεγάλη παραγγελία από τη Γερμανία, μπορεί να λάβει το δάνειο αυτό από την τράπεζά του με επιτόκιο 6 % και πάνω. Υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Χρειαζόμαστε λοιπόν στοχευμένα προγράμματα στήριξης τα οποία μπορούν να δρομολογηθούν εν μέρει με τη βοήθεια ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων».

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Νέα επίθεση της Bild στον Τσίπρα: «Τώρα ικετεύει ακόμα και την Εκκλησία»

Η Welt για τον “θαμμένο θησαυρό” της Μήλου – ΦΩΤΟ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ