ΟΗΕ- Σχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στον ηγέτη των Χούτι

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να ψηφίσει επί ενός σχεδίου απόφασης το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στον ηγέτη των Χούτι και στον γιο του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

Το σχέδιο απόφασης προβλέπει επίσης την επιβολή εμπάργκο όπλων στους Χούτι και τους συμμάχους τους, ενώ τους καλεί να διακόψουν τις εχθροπραξίες και να εγκαταλείψουν την εξουσία “αμέσως και άνευ όρων”.

Πάντα σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης αυτό, το ΣΑ του ΟΗΕ θα εκφράσει την υποστήριξή του στον Υεμενίτη πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι—ο οποίος έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία—και θα καλέσει τους αντιμαχόμενους να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω διαπραγματεύσεων, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Αναφέρεται ακόμη ότι πρωτεύει να επιτευχθεί “η άμεση διακοπή” των εχθροπραξιών στην Υεμένη.

Το σχέδιο απόφασης καταρτίστηκε από χώρες του Κόλπου και το υπέβαλε στο 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ η Ιορδανία, η χώρα η οποία προεδρεύει σε αυτό τον Απρίλιο. Για το περιεχόμενό του υπήρξαν συζητήσεις ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα με τη Ρωσία, η οποία ενδέχεται να αποτρέψει την έγκριση της απόφασης, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα βέτο που διαθέτει, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Διαβάστε επίσης

ΟΗΕ- «Έγκλημα πολέμου» οι καταστροφές αρχαίων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ