ΗΠΑ: Βαριές ποινές για τη σφαγή αμάχων στο Ιράκ

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε από δικαστήριο της Ουάσινγκτον σε έναν συνεργάτη της εταιρείας Blackwater και ποινές τριακονταετούς κάθειρξης σε τρεις άλλους για τους φόνους 17 άοπλων ιρακινών πολιτών στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης το 2007.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκολας Α. Σλάτεν, πρώην ελεύθερος σκοπευτής του αμερικανικού στρατού, κρίθηκε ένοχος για φόνο και ήταν εκείνος που άρχισε να πυροβολεί πρώτος. Οι τρεις άλλοι, ο Ντάστιν Χερντ, ο Ιβαν Λίμπερτι και ο Πολ Σλάφ, κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και χρήση πολυβόλου σε βίαιο έγκλημα.

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίσθηκαν ότι μαχητές τούς είχαν στήσει ενέδρα και ότι οι πολίτες ήσαν ατυχή θύματα πολέμου, παράπλευρες απώλειες. Ωστόσο, ο εισαγγελέας περιέγραψε το γεγονός ως σφαγή αθώων ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ιρακινοί μάρτυρες κατέθεσαν ότι οι συνεργάτες της εταιρείας ασφαλείας Blackwater άνοιξαν απρόκλητα πυρ εναντίον άοπλων πολιτών που περνούσαν από την πολυσύχναστη πλατεία της Βαγδάτης στις 16 Σεπτεμβρίου 2007. Πρώην συνεργάτες της Blackwater που βρίσκονταν στη φάλλαγγα των θωρακισμένων οχημάτων της εταιρείας κατέθεσαν επίσης εναντίον των συναδέλφων τους.

 

Διαβάστε επίσης

Τζιχαντιστές καταστρέφουν την αρχαία πόλη Νιμρούντ στο Ιράκ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ