Στις κάλπες προσέρχονται 13 εκατ. Σουδανοί

Οι ψηφοφόροι στο Σουδάν καλούνται από σήμερα στις κάλπες για μια εκλογική διαδικασία από την οποία απέχουν τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης κι αναμένεται να παρατείνει την θητεία του προέδρου Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί 25 χρόνια.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές διεξάγονται από την 13η ως την 15η Απριλίου κι είναι οι πρώτες αφότου το Σουδάν χωρίστηκε από το νότιο τμήμα του το 2011, χάνοντας το ένα τρίτο του εδάφους του και σχεδόν όλες τις πετρελαιοπηγές του, αναφέρει του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι κάλπες ανοίγουν σήμερα και δικαίωμα ψήφου έχουν 13 εκατ. πολίτες, σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μερικές ημέρες αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τα κόμματα που απέχουν κατήγγειλαν μια εκστρατεία πάταξης της αντιπολίτευσης, φιμώματος των μέσων ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, η οποία δημιούργησε ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο είναι αδύνατον να αντιπαρατεθεί οποιοσδήποτε με τον Μπασίρ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα μετά το ισλαμιστικό πραξικόπημα με την υποστήριξη του στρατού το 1989.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε στείλει παρατηρητές στις προηγούμενες εκλογές το 2010, στις οποίες η συμμετοχή των κομμάτων ήταν μεγαλύτερη, επέκρινε το πολιτικό κλίμα πριν από τις εκλογές.

 

Διαβάστε επίσης

“Μακελειό” στο Σουδάν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ