Μίλησαν στο τηλέφωνο Ομπάμα – Κάστρο πριν από την ιστορική τους συνάντηση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής που διεξάγεται στον Παναμά σήμερα και αύριο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αναμένεται να συναντηθούν.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε την Τετάρτη με τον πρόεδρο Κάστρο, προτού αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής, στις διήμερες εργασίες της οποίας θα μετάσχουν τριάντα αρχηγοί κρατών, λαμβάνει για πρώτη φορά μέρος η Κούβα, την οποία είχαν αποκλείσει επί μακρόν από τις μεγάλες συνόδους της αμερικανικής ηπείρου οι ΗΠΑ και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μια ιστορική συνάντηση μεταξύ υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του Κουβανού ομολόγου του Μπρούνο Ροντρίγκες, η πρώτη σε αυτό το επίπεδο αξιωματούχων των δύο χωρών από το 1958, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Κέρι και Ροντρίγκες συνομίλησαν για περισσότερες από δύο ώρες σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου Panama City. Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη συνομιλία “μακρά και πολλή εποικοδομητική”, ενώ πρόσθεσε ότι σημειώθηκε πρόοδος.

Εξάλλου σήμερα ο Ομπάμα και ο Κάστρο θα μοιραστούν την ίδια σκηνή κατά τη διάρκεια της Συνόδου, σε μια συνάντηση γεμάτη συμβολισμό, καθώς ΗΠΑ και Κούβα βάζουν στην άκρη δεκαετίες δυσπιστίας και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ραντεβού… στον Παναμά για ΗΠΑ – Κούβα

ΗΠΑ και Κούβα έδωσαν τα χέρια – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ