Τσεχία: Συνεχίζεται η κόντρα Προέδρου και Αμερικανού Πρέσβη

Δηκτικά σχόλια αντάλλαξαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη χώρα Άντριου Σαπίρο σχετικά με την πρόθεση του πρώτου να παραστεί στους εορτασμούς για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στη Ρωσία, τους οποίους σνόμπαραν πολλοί δυτικοί ηγέτες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρεσβευτής είχε τονίσει ότι ο Τσέχος πρόεδρος, ο οποίος τηρεί φιλορωσική στάση, θα είναι “πιθανόν ο μόνος αρχηγός κράτους (μέλους) της ΕΕ” ο οποίος θα παραστεί στην στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, στη Μόσχα. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν είναι ασφαλώς δική του αρμοδιότητα να υποδείξει στον κ. Ζέμαν τι πρέπει να κάνει.

Ο Μίλος Ζέμαν ανταπάντησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε, ότι η πόρτα του γραφείου του στην Πράγα στο εξής “θα είναι κλειστή” για τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις του αυτές.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα από την πλευρά του εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του Μίλος Ζέμαν δεν αποτελούν “προσήκουσα” απάντηση “στις δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ”, και κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας να υιοθετήσει μια “πιο επαγγελματική προσέγγιση σε ό,τι αφορά θέματα εξωτερικής πολιτικής”.

Οι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες απέφυγαν να δεχθούν την πρόσκληση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, εξαιτίας ιδίως των ρωσικών ενεργειών έναντι της Ουκρανίας.

Πέραν του Μίλος Ζέμαν, τη ρωσική πρόσκληση αποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα εκπροσωπηθούν επίσης σε ανώτατο επίπεδο η Κούβα, το Βιετνάμ, η Μογγολία, η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βόρεια Κορέα.

 

Διαβάστε επίσης

Τσεχία- “Πόρτα” στον Αμερικανό πρέσβη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ