ΟΗΕ: Η Υεμένη θα καταρρεύσει εντελώς

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, εξέφρασε σήμερα τον φόβο ότι υπάρχει κίνδυνος να “καταρρεύσει εντελώς” η Υεμένη, όπου εδώ και έξι ημέρες η Σαουδική Αραβία διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι και των συμμάχων τους.

“Η κατάσταση στην Υεμένη είναι εξαιρετικά ανησυχητική, με δεκάδες άμαχους νεκρούς μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες”, επισήμανε ο Ζάιντ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Αρμοστείας.

“Η χώρα μοιάζει να βρίσκεται στο χείλος της πλήρους κατάρρευσης”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την 27η Μαρτίου τουλάχιστον 93 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 364 έχουν τραυματιστεί στη Σαναά, στη Σαάντα, τη Ντάλε, τη Χουντέιντα και τη Λαχζ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία. Εξάλλου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τη βία στη Σαναά, στη Σάσα και στην Ντάλε.

Ο Ζάιντ δήλωσε ότι υπέστη “σοκ” από τον βομβαρδισμό που σημειώθηκε χθες στον καταυλισμό εκτοπισμένων αλ Μάζρακ (βορειοδυτικά), που είχε ιδρύσει ο ΟΗΕ το 2009 και όπου σήμερα φιλοξενούνται 4.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος εργάζεται στον καταυλισμό αυτόν, η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε άλλους 200.

Από τη δική της πλευρά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε λόγο για 19 νεκρούς και άλλους 35 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών.

Ο Ζάιντ καταδίκασε επίσης επιθέσεις τις οποίες έχουν διαπράξεις οι οποίες έχουν συμμαχήσει με τους Χούτι, ιδίως εναντίον νοσοκομείων.

 

Διαβάστε επίσης:

«Νύχτα κόλασης» στη Σαναά

ΗΠΑ-Βρετανία: Κουβάρι αστάθειας τυλίγει την Υεμένη – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ