• Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα - Μέρκελ

  9:47 μμ, Παρασκευή 27 Μάρ 2015 9:47 μμ, Παρασκευή 27 Μάρ 2015

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα και καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησαν τηλεφωνικά σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

  Οι δύο ηγέτες κάλεσαν την ιρανική κυβέρνηση να λάβει «τις απαραίτητες αποφάσεις» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

  Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας ο Ομπάμα και η Μέρκελ επέμειναν στην ανάγκη η Τεχεράνη να λάβει τις αποφάσεις εκείνες που επιβάλλονται προκειμένου να «επιλυθούν τα προβλήματα που παραμένουν», επισήμανε ο Λευκός Οίκος.

  «Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης συνεκτικής συμφωνίας η οποία θα εξασφαλίζει πλήρως και εμπεριστατωμένα ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει μια αποκλειστικά ειρηνική κατεύθυνση, ενώ σημείωσαν ότι το Ιράν πρέπει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για να επιλύσει αρκετά εναπομείναντα ζητήματα» υπογραμμίζεται.

  Οι διαπραγματεύσεις εξάλλου μεταξύ της ιρανικής κυβέρνησης και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα είναι «δύσκολες», αναγνώρισαν ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας και Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

  «Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και υπάρχουν διαφωνίες. Προσπαθούμε να τις επιλύσουμε» δήλωσε ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, την ώρα που κι ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το Ιράν πρέπει να λάβει «δύσκολες αποφάσεις».

  Εξάλλου, ένας άλλος δυτικός διπλωμάτης διεμήνυσε σήμερα ότι εάν οι Ιρανοί διαπραγματευτές δεν επιδείξουν ευελιξία στις συνομιλίες για τα πυρηνικά, το να επιτευχθεί μια συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις στις επόμενες ημέρες θα είναι «αρκετά δύσκολο».

  «Διαπραγματευόμαστε με εξαιρετικά εντατικούς ρυθμούς, καταβάλλεται μια συλλογική και πολυμερής προσπάθεια να φθάσουμε (σε μια συμφωνία). Όμως, εάν οι Ιρανοί δεν κινηθούν, μοιάζει αρκετά δύσκολο και προς το παρόν δεν καταβάλλουν και μεγάλες προσπάθειες» επισήμανε ο διπλωμάτης υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

  Μια αρχική απόφαση στο να μετριαστούν οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας για το Ιράν, εφόσον υπάρξει συμφωνία – ένα από τα βασικά αιτήματα της Τεχεράνης – ενδέχεται να συμπεριλάβουν «κινήσεις» όπως την άρση της δέσμευσης των περιουσιών προσώπων και νομικών προσώπων αλλά και την απόσυρσή τους από τον κατάλογο ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, τόνισε ο ίδιος.

  Διαβάστε επίσης:

  Εκκενώθηκαν τα εμπορικά κέντρα κοντά στο Πεντάγωνο

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα