DW: Αλλαγή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας

Σε καθοριστική φάση φαίνεται ότι έχουν εισέλθει οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της Ελλάδας, ενόψει των προτάσεων για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταθέσει εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες το απόγευμα ενώπιον της Ευρωβουλής, επικαλούμενος συνομιλία που είχε την Τρίτη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πως η Ελλάδα θα υποβάλει τις προτάσεις το αργότερο στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Είναι προφανές ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους θεσμούς, ώστε από τη στιγμή που θα κατατεθούν οι προτάσεις, η διαδικασία έγκρισής τους να είναι η συντομότερη δυνατή.

H μεγάλη χρονική πίεση

Κι αυτό γιατί ο χρόνος πιέζει δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη της ρευστότητας που παραμένει διαθέσιμη στο πλαίσιο του προγράμματος και ανέρχεται συνολικά σε 7,2 δισ. ευρώ. Όπως έχει διευκρινιστεί η Ελλάδα θα λάβει το ποσό αυτό τμηματικά ανάλογα με την πρόοδο που επιτυγχάνει η κυβέρνηση.

Πηγές της ευρωζώνης επισημαίνουν ότι χρονικά θα είναι δύσκολη η λήψη απόφασης για την εκταμίευση μέχρι την προσεχή Τετάρτη, τελευταία εργάσιμη μέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών, ωστόσο δεν το αποκλείουν.

Πάντως, το κλίμα τις τελευταίες μέρες και κυρίως μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο έχει βελτιωθεί. Το αναγνώρισε άλλωστε χθες και ο κ. Γιούνκερ δηλώνοντας ότι «πριν από λίγες μέρες ήμουν πολύ απαισιόδοξος γιατί δεν υπήρχε κανένα σημείο προόδου, αλλά τώρα περάσαμε ευτυχώς σε μια διαδικασία πιο ομαλή» ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα καταλήξουμε σε μια αίσια έκβαση σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα».

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Bild: Ο πιλότος είχε μελετήσει την πτήση αυτοκτονίας στη Μοζαμβίκη

Οι αστυνομικοί στο σπίτι του Lubitz – ΒΙΝΤΕΟ

Το νέο ντοκουμέντο από τη σχολή του Γιακουμάκη – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ