Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμπα-Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα σχετικά με πιεστικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή της Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένης της κρίσης στην Υεμένη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Άγκυρα και Ουάσιγκτον έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη στρατιωτική επιχείρηση μιας συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των δυνάμεων των Χούτι στην Υεμένη, που έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα της χώρας σε προσπάθεια να εκδιώξουν τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπου Μάνσουρ Χάντι. Το Ιράν υποστηρίζει τους Χούτι.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ομπάμα και ο Ερντογάν συνομίλησαν επιπλέον για τη συνεργασία στο πλαίσιο της μάχης για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και «τις κοινές προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στο Ιράκ και τη Συρία» επισήμανε ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωση σχετικά με την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία.

«Οι δύο ηγέτες επανεξέτασαν το πρόγραμμα παροχής εκπαίδευσης και εξοπλισμού για τα στελέχη της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης. Συζήτησαν τις προσπάθειες με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας με στόχο τον περιορισμό της ροής ξένων μαχητών» τόνισε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Τουρκίας σε σχεδόν 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία» υπογράμμισε ο Λευκός Οίκος, ενώ σημείωσε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν και για την κρίση στην Ουκρανία.

 

Διαβάστε επίσης:

Νέο ΒΙΝΤΕΟ από την έκρηξη σε κτίριο στο Μανχάταν

Αφήνουν κεριά έξω από το σπίτι του συγκυβερνήτη – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ