Όλα όσα είπε ο Εισαγγελέας για την αεροπορική τραγωδία – ΒΙΝΤΕΟ

Συγκλονίζουν οι δηλώσεις του Εισαγγελέα Μασσαλίας για την αεροπορική τραγωδία με το Airbus A320 της Germanwings, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως ο συγκυβερνήτης ήταν λακωνικός, δεν απαντούσε στον πιλότο που βρισκόταν έξω από το πιλοτήριο, αλλά ωστόσο ακούγεται η αναπνοή του. Υποστήριξε, μάλιστα, πως εσκεμμένα ο συγκυβερνήτης οδήγησε σε κάθοδο το αεροπλάνο και ότι πριν την πρόσκρουση στο έδαφος ακούγονται οι κραυγές των θυμάτων.  

«Συμφώνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από τον καταγραφέας συνομιλιών  μεταξύ του πληρώματος, έχουμε τα 30 λεπτά αυτών των συνομιλιών. Οι συνομιλίες είναι κανονικές και σε κάποιες στιγμές και πρόσχαρες, δεν διαπιστώνεται κάτι το οποίο να μην είναι φυσιολογικό» είπε ο Εισαγγελέας Μασσαλίας.

«Στη συνέχεια ο πιλότος ετοιμάζεται για το briefing του Ντίσελντορφ, σχετικά με τη διαδικασία προσέγγισης και προσγείωσης, ο συγκυβερνήτης είναι λακωνικός. Ο πιλότος ζητά τον συγκυβερνήτη στη συνέχεια να πάρει τα ινία της πτήσης και ακούγεται ταυτόχρονα ο θόρυβος ενός καθίσματος που πάει προς τα πίσω και η πόρτα που ανοίγει και όπως φαίνεται ο πιλότος πήγε για να ικανοποιήσει μία ανάγκη του, έτσι λοιπόν ο συγκυβερνήτης είναι μόνος στη διαχείριση της πτήσης και δίνει εντολή καθόδου» συμπληρώνει.

Ο Εισαγγελέας στη συνέχεια τονίζει πως «Είναι εσκεμμένη πράξη προκειμένου στη συνέχεια το αεροπλάνο να μπει στη διαδικασία καθόδου. Ο πιλότος ζητά από το εξωτερικό να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό, κάνοντας χρήση της διαδικασίας που υπάρχει στην πόρτα προκειμένου να εισέλθει στο πιλοτήριο, αλλά δεν υπάρχει καμία απάντηση από τον συγκυβερνήτη. Χτυπά την πόρτα ζητώντας πρόσβαση στο εσωτερικό».

Και όπως είπε χαρακτηριστικά «Ακούγεται μία αναπνοή, ο ήχος αναπνοής από το εσωτερικό του πιλοτηρίου. Αυτό δείχνει ότι ο συγκυβερνήτης που βρισκόταν μέσα στο πιλοτήριο ήταν ζωντανός. Στη συνέχεια ακούμε τον πύργο ελέγχου της  Μασσαλίας, που ζητά επικοινωνία με το πιλοτήριο, αλλά δεν υπάρχει καμία απόκριση από τον συγκυβερνήτη. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ζητούν τότε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία επείγουσας βοήθειας, έτσι ώστε αυτό το αεροσκάφος να έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα άλλα».

«Ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε για να δείξει στο πλήρωμα ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο έδαφος και  εκείνη την ώρα ακούμε τα χτυπήματα στην πόρτα να γίνονται ολοένα και πιο δυνατά. Πριν την οριστική πρόσκρουση ακούμε έναν θόρυβο που είναι σαν πρώτη πρόσκρουση στο έδαφος, πριν το αεροσκάφος συντριβή στο βουνό. Δεν υπήρξε κανένα σήμα κινδύνου από το πιλοτήριο προς τους πύργους ελέγχου που να ζητά βοήθεια και δεν δόθηκε καμία απάντηση στις κλήσεις που έγιναν από τον Πύργο ελέγχου» περιγράφει ο Εισαγγελέας.

Και εξηγεί «Η ερμηνεία αυτήν την ώρα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, η πιο πιθανή ερμηνεία είναι ότι ο συγκυβερνήτης απείχε συνειδητά και αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα της καμπίνας και ενεργοποίησε το κουμπί που οδηγεί στην απώλεια ύψους. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο που ο συγκυβερνήτης πάτησε το κουμπί αυτό και τι τον οδήγησε στο να καταστρέψει αυτό το αεροπλάνο» .

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων απαντά: «Δεν υπήρχε διάλογος, ο συγκυβερνήτης ήταν λακωνικός κατά τη διαδικασία του briefing».

«Τα πράγματα εστιάζονται στη συμπεριφορά του συγκυβερνήτη και όπως όλα δείχνουν ανέπνεε κανονικά και δεν είπε ούτε μία λέξη. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την περίπτωση αυτοκτονίας, αλλά ο ίδιος εσκεμμένα οδήγησε σε κάθοδο το αεροπλάνο. Πιθανολογείται ότι τα θύματα έλαβαν γνώση του τι συνέβαινε την τελευταία στιγμή. Ακούγονται κραυγές, αλλά αυτές οι κραυγές ακούγονται μόλις μερικά δευτερόλεπτα πριν την πρόσκρουση στο έδαφος» συνεχίζει.

Και καταλήγει «Ο συγκυβερνήτης είναι γερμανικής υπηκοότητας και δεν βρίσκεται σε κάποια λίστα τρομοκρατών».  

 

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:

 

Διαβάστε επίσης:

Σελίδα στο facebook για τον συγκυβερνήτη που έριξε το Airbus

Spiegel: Δεν είχε επαφές με τρομοκράτες ο 28χρονος πιλότος

«Ο συγκυβερνήτης ξεκίνησε εσκεμμένα τη διαδικασία καθόδου του αεροσκάφους» – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ