Ανακτήθηκε αξιοποιήσιμο ηχητικό απόσπασμα από το μαύρο κουτί

Οι ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων οι οποίοι αναζητούν τα αίτια της συντριβής του Airbus της Germanwings κατάφεραν να ανακτήσουν ένα αξιοποιήσιμο ηχητικό απόσπασμα από το ένα από τα “μαύρα κουτιά” που βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας, ανακοίνωσε απόψε η εθνική υπηρεσία ερευνών και αναλύσεων για θέματα ασφαλείας της πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας (Bureau d’Enquêtes et d’Analyses pour la sécurité de l’aviation civile, BEA).

«Μόλις καταφέραμε να ανακτήσουμε ένα αξιοποιήσιμο ηχητικό αρχείο», είπε ο επικεφαλής της BEA Ρεμί Ζουτί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για τα αίτια της συντριβής.

Οι ερευνητές δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να δώσουν “την παραμικρή εξήγηση ή ερμηνεία” για τα αίτια του δυστυχήματος στο οποίο έχασαν τη ζωή τους και οι 150 επιβαίνοντες στο επιβατικό αεροσκάφος της θυγατρικής χαμηλού κόστους της Lufthansa, τόνισε ο ίδιος.

«Θα γίνει λεπτομερής δουλειά με βάση το αρχείο αυτό για να καταλάβουμε, να ερμηνεύσουμε τις συνομιλίες και τους ήχους που ακούγονται», είπε ο Ζουτί και πρόσθεσε ότι θα έχει περισσότερα, αναλυτικά στοιχεία «εντός ημερών» χάρη στα ανακτηθέντα δεδομένα από τον αυτόματο καταγραφέα συνομιλιών πιλοτηρίου (Cockpit Voice Recorder, CVR).

Πέραν των συνομιλιών, η συσκευή αυτή καταγράφει επίσης όλους τους ήχους και τις προειδοποιήσεις ασφαλείας που ακούγονται στο πιλοτήριο.

«Σε αυτό το στάδιο, προφανώς, δεν είμαστε να θέση να δώσουμε την παραμικρή εξήγηση ή ερμηνεία για τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν το αεροσκάφος να χάσει ύψος, και τους λόγους που δυστυχώς συνέχιζε να κατεβαίνει ως τη συντριβή του, καθώς και τους λόγους για τους οποίους οι χειριστές δεν απάντησαν στις προσπάθειες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας να επικοινωνήσουν μαζί τους», συνόψισε ο Ζουτί. «Δεν κάνουμε καμιά υπόθεση σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε και περιορίστηκε να επιβεβαιώσει απλώς ότι στο Airbus δεν σημειώθηκε έκρηξη κι ότι συνέχιζε να πετάει κανονικά μέχρι να συντριβεί.

 

Διαβάστε επίσης:

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τη συντριβή του Airbus στις Άλπεις

Το σπασμένο τζάμι στο πιλοτήριο προκάλεσε τη συντριβή του Airbus;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ