Σαουδική Αραβία- Μονάδες πυροβολικού στα σύνορα με την Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία μετακινεί βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως μονάδες πυροβολικού σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Υεμένη, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, λέει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μετακίνηση των στρατιωτικών μονάδων από τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιθετική ή αμυντική δράση σύμφωνα με δυο κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ. Δυο άλλες πηγές θεωρούν ότι οι στρατιωτικές μονάδες που μετακινούνται έχουν αμυντικό χαρακτήρα.

Νωρίτερα η επίσημη κυβέρνησης της Υεμένης ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίξει μια στρατιωτική δράση από «χώρες που το επιθυμούν» για να καταπολεμηθεί το κίνδυνος που αντιπροσωπεύει για τη νομιμότητα της χώρας η δράση των σιιτών μουσουλμάνων πολιτοφυλάκων Χούτι.

Μια άλλη κυβερνητική πηγή των ΗΠΑ περιγράφει το μέγεθος της μετακίνησης των στρατιωτικών μονάδων της Σαουδικής Αραβίας στα σύνορα της Υεμένης ως «σημαντική» και είπε ότι οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να προετοιμάζουν αεροπορικές επιδρομές για να υπερασπιστούν τον πρόεδρο της Υεμένης, Χάντι αν οι αντάρτες Χούτι επιτεθούν στο καταφύγιο του στο λιμάνι του Άντεν, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συγκέντρωση των στρατιωτικών μονάδων της Σαουδικής Αραβίας στο νότο της χώρας έρχεται ενώ οι σιίτες μαχητές Χούτι που διατηρούν δεσμούς με το Ιράν και κατέχουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά από τον Σεπτέμβριο, κατέλαβαν την κεντρική πόλη Ταΐζ το Σαββατοκύριακο, καθώς κινούνται πιο κοντά στη βάση του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ προέδρου Αμπντ Μανσούρ Χάντι Ράμπο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ αλ Φαϊζάλ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αραβικές χώρες θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της περιοχής κατά της «επίθεσης» από το κίνημα των Χούτι αν δεν καταφέρουν βρουν μια ειρηνική λύση.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ- Απομακρύνθηκε το προσωπικό της στην Υεμένη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ