New York Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να τηρήσει τις υποσχέσεις του

Έχοντας υποσχεθεί μια αντιμνημονιακή επανάσταση, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ «δοκιμάζουν» τώρα την «τιμωρία», γράφουν οι New York Times, σημειώνοντας πως την ώρα που τα ηγετικά στελέχη του κόμματος λένε πως το πρόγραμμά τους παραμένει εντός τροχιάς, ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται να κάνει τη μετάβαση από ένα κόμμα «ανταρτών outsiders» που συνωμοτούν να ξαναπάρουν την οικονομική κυριαρχία της Ελλάδας από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, σε μια λειτουργική κυβέρνηση που ξεμένει γρήγορα από ρευστό.

Οι εσωκομματικές διαμάχες επιδεινώνονται καθώς οι σκληροπυρηνικές αριστερές ομάδες απογοητεύονται όλο και περισσότερο από κάποιους συμβιβασμούς που κάνει ο κ. Τσίπρας στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις του με τους πιστωτές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα NY Times, οι επικριτές τόσο από την Αριστερά, όσο και από την Δεξιά αμφιβάλλουν αν η κυβέρνηση διαθέτει βιώσιμο σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης. Και δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν η κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ευρώπη ώστε να μην χρεοκοπήσει η χώρα, ζήτημα το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τους NY Times, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και μόλις δυο μήνες, μπορεί να φαίνεται ότι αντιμετωπίζει εξαιρετικά μη ρεαλιστικές προσδοκίες, όμως οι προσδοκίες αυτές σε μεγάλο βαθμό δημιουργήθηκαν από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Τσίπρας έλεγε στον λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακαλέσει τους τιμωρητικούς νόμους λιτότητας –ουσιαστικά από την πρώτη μέρα- θα επαναπροσλάμβανε απολυμένους δημόσιους υπάλληλους, θα σταματούσε τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, θα ανάγκαζε τους πιστές να μειώσουν το εθνικό χρέος και θα «τα έβαζε» με τις διεφθαρμένες ολιγαρχικές επιχειρηματικές ελίτ που κυριαρχούν στην οικονομία.

Μέχρι τώρα, τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί, και οι αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους πιστωτές έχουν δημιουργήσει μια αίσθηση παράλληλης πραγματικότητας, καθώς ο κ. Τσίπρας και ο ειλικρινής υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, συνεχίζουν να διακηρύττουν ότι η Ελλάδα και όχι οι πιστωτές, κερδίζει στην αναμέτρηση, παρά το ότι έχουν ήδη υποχωρήσει από κάποιες από τις προεκλογικές τους υποσχέσεις.

Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν την όποια υπόνοια ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές τους πιέζουν να κινηθούν στον ίδιο δρόμο με τους προκάτοχούς τους. «Τα νομοσχέδια αυτά γράφτηκαν εδώ, διότι δεν θα συνεχίσουμε την πρακτική του να γράφουν οι τεχνοκράτες για μας τα νομοσχέδια», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Εν τω μεταξύ, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, στους δρόμους της Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δημοφιλής, αν και πολλοί λένε πως περιμένουν να δουν ενέργειες, ενώ έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δημοφιλής, δεν είναι ενωμένος. Γενικά, η πλειοψηφία των Ελλήνων φαίνεται πως θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Ωστόσο οι αναλυτές και οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο διχασμένοι, κάτι που αντανακλά άλλες εντάσεις. Η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ήδη αντιδρά στις υποχωρήσεις που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας έναντι των πιστωτών σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Ορισμένοι αριστεροί εκφράζουν ερωτηματικά ως προς το γιατί το κόμμα δε�� έχει κινήσει ακόμα διαδικασίες για την διερεύνηση και την φορολόγηση των ολιγαρχών που από καιρό είναι ύποπτοι για διαφθορά. Άλλοι είναι απογοητευμένοι διότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ακυρώσει τους υφιστάμενους όρους του μνημονίου.

Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προειδοποιήσει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ λίγα για να προετοιμαστεί για την πιθανότητα μιας κρίσης –ακόμα και μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Οι NY Times σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει και άλλες προκλήσεις, αναφέροντας το δημοσίευμα του Βήματος για τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ σημειώνει πως «στη γωνία» περιμένουν και οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών –τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα επαναπροσλάβει-, που λένε πως αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τη δέσμευσή της, «θα μας βρουν απέναντί τους».

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε επίσης:

Bild: 50 λόγοι που η Ελλάδα μας είναι αγαπητή και πολύτιμη – ΦΩΤΟ

Και οι Γερμανοί μιλούν τώρα για επανορθώσεις!

H Bild δημοσιεύει έγγραφα για το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά

Τόσα μας χρωστούν οι Γερμανοί

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ