Morgan Stanley: Ραγδαία επιδεινώνεται η κατάσταση στην Ελλάδα

H οικονομία της χώρας αρχίζει να συρρικνώνεται, τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται των στόχων και η πολιτική αστάθεια φαίνεται να αυξάνεται, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις σχέσεις της με τους πιστωτές της.

Η πιθανότητα να δούμε ένα συμβιβασμό έχει ελαχιστοποιηθεί, αναφέρει στην έκθεσή της η Morgan Stanley.

Όπως αναφέρει η ίδια δεν θεωρεί πως η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει μειωθεί. Αν συνεχίσουμε να βάζουμε αυτή την πιθανότητα στο 1 προς 4 τους επόμενους 6 μήνες, η πιθανότητα αυτή θα αυξηθεί περαιτέρω. Αυτό που φαίνεται πιο πιθανόν τώρα είναι η πιθανότητα ενός ατυχήματος, ώστε να απαιτηθεί η επιβολή ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων. Η Morgan Stanley εκτιμά πως αυτή η πιθανότητα έχει αυξηθεί από το 1 προς 5 στο 1 προς 3.

Η επίπτωση ενός Grexit στην υπόλοιπη Ευρωζώνη θα μπορεί πλέον να περιοριστεί εύκολα. Όμως η ασφάλεια που προσφέρει η ΕΚΤ και ESM θα μπορούσαν να παράσχουν μεγαλύτερη προστασίας την περιφέρεια της Ευρωπαικής Ένωσης, η οποία θα ανακτήσει την ισορροπία της και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Η Morgan Stanley συστήνει μεγαλύτερη προσοχή στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Τα ελληνικά ομόλογα, με απόδοση 10% αποτελούν ένα «σπάνιο φαινόμενο» εκεί όπου τα bunds πληρώνουν λιγότερο από 0,25% και τα ιταλικά ομόλογα λιγότερο από 1,25%. Ο διεθνής οίκος αφαιρεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τη λίστα των κορυφαίων 15 trades του για το 2015.

Επιπλέον η υψηλότερη πιθανότητα που χρειάζεται είναι να επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, θα έκανε τον οίκο πιο επιφυλακτικό ως προς το ευρώ. Μια τέτοια απόφαση, είτε με την παραμονή ή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θα αφαιρούσε την αβεβαιότητα.

Τα risk premia των ευρωπαϊκών μετοχών παραμένουν ψηλά και η έκδοση και η τεχνική εικόνα της πιστωτικής αγοράς είναι υποστηρικτική. Το ρίσκο είναι πως υπάρχει ήδη μια εκτίμηση για αγνόηση της Ελλάδας Στις μετοχές , το σενάριο παραμονής με την επιβολή ελέγχων και το σενάριο εξόδου έχουν ουσιαστικά ρίσκα για τις τράπεζες. H Morgan Stanley υποβαθμίζει τις ελληνικές μετοχές σε neutral.

H Morgan Stanley αναφέρει τρία σενάρια:

1. Παραμονή στην Ευρωζώνη με πιθανότητα 40%. Το σενάριο αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα ενός πολιτικού συμβιβασμού. Από τα τρία πιθανά σενάρια που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ανατροπή του μνημονίου.

Ο οίκος υποθέτει πως η κυβέρνηση θα θέσει σε4 εφαρμογή ένα λιγότερο απαιτητικό πακέτο μέτρων σε συμφωνία με τους πιστωτές και με την προοπτική λιγότερης λιτότητας, παράταση της λήξης των ομολόγων και μείωσης των επιτοκίων, καθώς και συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ, που θα βοηθήσει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Στο σενάριο αυτό έδινε ποσοστό 55% οι πιθανότητες του αποτελέσματος αυτού έχει μειωθεί, λόγω των εγχώριων πολιτικών περιορισμών της κυβέρνησης.

2. Έξοδος από την Ευρωζώνη, με πιθανότητα 25%. Αυτό θα συνέβαινε αν η έλλειψη του συμβιβασμού οδηγούσε σε σκληρές διαπραγματεύσεις, στη συνέχεια θα οδηγούσε σε επιδείνωση αντίδρασης της αγοράς, κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και αποκοπή των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Οι πιθανότητες υλοποίησης αυτού τ5ου αποτελέσματος δεν έχουν αυξηθεί, αλλά ούτε έχουν μειωθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley. Το βασικό σενάριο που θεωρεί ο οίκος είναι η πιθανότητα ενός λάθους βήματος να οδηγήσει σε έξοδο.

3. Το ενδιάμεσο σενάριο, με πιθανότητα 35%. Πρόκειται για το σενάριο που η Morgan Stanley ονομάζει «staycation», στο οποίο δε υπάρχει συμβιβασμός τους επόμενου 3-6 μήνες. Έτσι θα επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων ώστε να είναι πλήρες μέλος της ευρωζώνης αν παραμείνει στη νομισματική ένωση.

Αυτό το σενάριο θα εξελισσόταν σε ένα από τα δύο προαναφερθέντα σενάρια. Αν αυτό συμβεί τότε η πιθανότητα εξόδου είναι 60%, σε οριζόντια 12-18 μήνες και η πιθανότητα άρσης ελέγχου κεφαλαίου θα είναι 40%. Η φθορά στην οικονομία του τραπεζικού συστήματος και της εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έξοδο από λάθος πολιτική.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι πιθανότητες παραμονής ή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είναι μοιρασμένες, ενώ υπάρχουν πτωτικά ρίσκα σε περίπτωση που επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων. Πέρα από τις οικονομικές εξελίξεις, τις ροές των καταθέσεων και της χρηματοδότησης τ6ου κράτους, αυτό που αξίζει είναι οι διαπραγματεύσεις σε σχέση με τα μέτρα που υποτίθεται ότι πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Η Morgan Stanley διατηρεί ουδέτερη στάση για τις ελληνικές μετοχές, καθώς οι πιθανότητες παραμονήε ή εξόδου από το ευρώ είναι μοιρασμένες. Αν και ο οίκος βλέπει μακροπρόθασμα αξία αλλά και άνοδο στο σενάριο παραμονής στην ευρωζώνη.

Το σενάριο του συμβιβασμού θα οδηγούσε σε περιθώριο ανόδου 88% σε οριζόντια 12 μήνες, ενώ αντίθετα μια έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε σημαντικές πτώσεις τις ελληνικές μετοχές. Ένα τέτοιο σενάριο για τις τράπεζες θα σήμαινε περαιτέρω ύφεση, αυξημένες χρεοκοπίες, φυγή καταθέσεων, επομένως η Morgan Stanley εκτιμά πως η αξία των μετοχών των τραπεζών θα τείνουν προς το μηδέν. Οι μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου θα πήγαιναν καλύτερα, όμως οι απώλειες θα ήταν σημαντικές για τους ξένους επενδυτές, λόγω αλλαγής νομίσματος. Το ενδιάμεσο σενάριο έχει καθυστέρηση ανάκαμψης και αυξημένα ρίσκα με περιθώριο πτώσης 35%.

Η Morgan Stanley τονίζει πως προτιμά τις μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου στην Ελλάδα, πιστεύοντας πως η αστάθεια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, μέχρι να υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της ΕΕ για το ελληνικό χρέος. Βραχυπρόθεσμα προτιμά τις μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου. Πολλές μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν ισχυρούς ισολογισμούς και έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε αναδιάρθρωση στα κόστη τους. Η Morgan Stanley σημειώνει ανθεκτικέ επιδόσεις που έχουν δείξει ότι οι ελληνικές μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου είναι +4% έναντι των τραπεζών -38%.

Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότησή της ευρωζώνης έχει αυξηθεί και πάλι στο 21,8%, αναφέροντας πως το πιο άμεσο ρίσκο στην περίπτωση εξόδου είναι αυξημένες οι εκροές καταθέσεων.

Το ενδεχόμενο να αυξάνεται η πιθανότητα «staycation». Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, αυτό φαίνεται από τις εκροές 16,3 δις ευρώ που έχουν σημειωθεί από τον Νοέμβριο. Σε συνδυασμό με τη μείωση, στο μισό, της χρηματοδότησης από τις ξένες τράπεζες, έχει αυξήσεί την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από πόρους του Ευρωσυστήματος στο 21,8% των assets τον Ιανουάριο. Δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν λόγο για επιπλέον εκροές στις καταθέσεις 6-7 δις ευρώ τον Φεβρουάριο.

Όπως σημειώνει η Morgan Stanley, στην οικονομική κρίση το 2012, το ένα τρίτο των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ, μέσω ΕLA.

Αν αυξηθεί η εκροή καταθέσεων λόγω φόβων για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη  το σύστημα θα έρχονταν αντιμέτωπο με ένα τεράστιο και μη διαχειρήσιμο χρηματοδοτικό κενό. Η Morgan Stanley εκτιμά πως μια πτώση των καταθέσεων κατά 20% θα είχε ως αποτέλεσμα ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους περίπου 82 δισ. ευρώ, ή περίπου 40% του ΑΕΠ. Σύντομα θα ακολουθούσαν μια αντιστροφή στην σύγκλιση του κόστους χρηματοδότησης, ρίσκα πιστωτικής κρίσης και σημαντική επιδείνωση της ποιότητας των assets.

Ομοίως στην οικονομική δραστηριότητας που προβλέπεται στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ (-3,5%), ο οίκος εκτιμά πως ο τραπεζικός δανεισμός θα μειώνονταν σημαντικά, με τις τράπεζες να υφίστανται σημαντική επιδείνωση της ποιότητας των assets τους.

Η διαφοροποίηση από τα κόστη ρίσκου του βασικού σεναρίου, προς τα υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2012, θα είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες που θα ισοδυναμούσαν με το 11-16% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

Καθώς επιδεινώνονται οι μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας και το σενάριο παραμονής στο ευρώ φαίνεται λιγότερο πιθανό, το απαισιόδοξο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται πιο πιθανό, καταλήγει η Morgan Stanley. Ήδη πολλά από τα ρίσκα του απαισιόδοξου σεναρίου είναι εμφανή στο βασικό σενάριο, αντανακλώντας την επίπτωσης που έχουν στο story της ανάκαμψης των αποδόσεων ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών η αβεβαιότητας στην πολιτική και στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Ο οίκος δίνει σύσταση neutral για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αξιολογώντας τις μετοχές των Alpha Bank,  Eurobank και Πειραιώς με equalweight, ενώ για αυτούς που θεωρούν ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πιο ήπιο από αυτό που φοβούνται στην αγορά.

Πηγή: enikonomia.gr

Δείτε επίσης:

Πιθανότητα 25% για Grexit βλέπει η Morgan Stanley

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ