Συνελήφθησαν 8 φερόμενοι τζιχαντιστές στην Ισπανία

Οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν σήμερα τα ξημερώματα στη Μαδρίτη 8 ανθρώπους για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν σε έναν πυρήνα τζιχαντιστών, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που διενεργήθηκε ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Πρόκειται για 2 γυναίκες και 6 άνδρες τους οποίος συνέλαβαν οι αρχές σε πολλές πόλεις , μεταξύ αυτών της Θεμπρέρος (90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μαδρίτης), της Φουέντε ελ Φρέσνο (160 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης), της Φιγκέρες (βορειοανατολικά) κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία και στα περίχωρα της Βαρκελώνης, διευκρίνισε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το ίδιο, οι ύποπτοι «καλούσαν στη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών στην Ισπανία που θα εμπνέονταν από τον επιχειρησιακό τρόπο με τον οποίο διαπράττονται επιθέσεις σε άλλες χώρες, επέλεγαν υποψηφίους (για τον τζιχάντ) προκειμένου να τους στείλουν στη Συρία και στο Ιράκ» και διατηρούσαν επαφές με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι 8 ύποπτοι απευθύνονταν σε μετανάστες ή Ισπανούς μαροκινής καταγωγής στους οποίους διένειμαν και προπαγανδιστικό υλικό προκειμένου να γίνουν κατανοητοί πρόσωπα που δεν κατανοούν την αραβική γλώσσα, προσέθεσε ο ίδιος.

Οι ίδιοι προσπαθούσαν να «εντοπίσουν και να επιλέξουν εξτρεμιστές, που ήταν επιρρεπείς στο να υιοθετήσουν την ιδεολογία των τζιχαντιστών με στόχο να τους προσηλυτίσουν» και να τους φέρουν σε επαφή με μέλη του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται σε άλλες χώρες, επισήμανε το υπουργείο.

Οι φερόμενοι τζιχαντιστές βρίσκονταν σε επαφή με το Ισλαμικό Κράτος «μέσω ενός μέλος του που επέβλεπε τις δραστηριότητές τους από τη Συρία και το Ιράκ», εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Άλλοι δύο φερόμενοι τζιχαντιστές είχαν συλληφθεί την Τρίτη στον ισπανικό θύλακα Θέουτα, στο Μαρόκο και προφυλακίστηκαν χθες. Ήταν έτοιμοι να συμμετάσχουν, εάν τους δινόταν η ευκαιρία, σε μία επίθεση στην Ισπανία ή σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι συλλήψεις ακολουθούν εκείνης στις οποίες προέβησαν οι αρχές την 24η Ιανουαρίου, «4 προσώπων του ίδιου πυρήνα τζιχαντιστών» ανακοίνωσε το υπουργείο.

Διαβάστε επίσης

300 επικίνδυνοι τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει στη Βρετανία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ