• Ομπάμα: Ο ρατσισμός στις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει - ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ

  1:40 πμ, Κυριακή 08 Μάρ 2015 1:40 πμ, Κυριακή 08 Μάρ 2015

  Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε το Σάββατο στην πόλη Σέλμα της Αλαμπάμα, προπύργιο του αγώνα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, ότι η πορεία ενάντια στο ρατσισμό στις ΗΠΑ "δεν έχει τελειώσει", αναφέροντας επανειλημμένα τα πρόσφατα περιστατικά στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  Σε ομιλία του μπροστά από τη γέφυρα Εντμουντ Πέτους πάνω στην οποία πριν από 50 χρόνια 600 ειρηνικοί διαδηλωτές απωθήθηκαν βίαια από την αστυνομία, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία κάλεσε τον κόσμο να αρνηθεί τη συλλογιστική ότι "ο ρατσισμός έχει εξαφανιστεί".

  Δείτε βίντεο:

  "Δεν χρειαζόμαστε την έκθεση του Φέργκιουσον για να μάθουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια", είπε και υποδήλωνε την έκθεση κόλαφο που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα από το υπουργείο Δικαιοσύνης που δείχνει μεροληπτική συμπεριφορά της αστυνομίας σε αυτή τη μικρή πόλη στην οποία ξέσπασαν βίαιες ταραχές μετά το θάνατο ενός νεαρού μαύρου.

  "Μας αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια, τα αυτιά και τις καρδιές μας για να μάθουμε ότι η σκιά της φυλετικής ιστορίας αυτής της χώρας εξακολουθεί να πλανάται πάνω μας", τόνισε στην ομιλία του ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για την 50η επέτειο της "Ματωμένης Κυριακής" που τραυμάτισε την Αμερική.

  "Ξέρουμε ότι αυτή η πορεία δεν έχει τελειώσει ακόμη", δήλωσε παρουσία της συζύγου του, Μισέλ, του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους του νεότερου και της συζύγου του, Λόρα.

  Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ομπάμα κατήγγειλε επίσης τη θέσπιση σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες νόμων που καθιστούν την ψήφο δυσκολότερη για τις μειονότητες, 50 χρόνια μετά την μεγάλη πρόοδο που σηματοδότησε ο νόμος υπέρ αυτού του δικαιώματος ψήφου.

  "Ακόμη και σήμερα, το 2015, 50 χρόνια μετά τη Σέλμα, υπάρχουν νόμοι στη χώρα αυτή που έχουν καταρτιστεί έτσι ώστε να κάνουν την ψήφο πιο δύσκολη", πρόσθεσε, απευθυνόμενος, χωρίς να τους κατονομάσει, στους ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του που κατηγορούνται από τους δημοκρατικούς ότι χρησιμοποιούν την απειλή της εκλογικής νοθείας για να εισαγάγουν πρόσθετους περιορισμούς.

  Δείτε βίντεο από τις διαμαρτυρίες μετά τη χθεσινή δολοφονία άοπλου νεαρού Αφροαμερικανού από αστυνομικό στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ:

  "Τη στιγμή που μιλάμε, γίνονται εισηγήσεις για άλλους νόμους αυτού του τύπου. Πώς είναι αυτό δυνατόν;" αναρωτήθηκε.

  Ο Ομπάμα επισήμανε ότι η πορεία της Σέλμα, που χαρακτηρίζεται από μη βία, ήταν και παραμένει πηγή έμπνευσης για "εκατομμύρια ανθρώπους" σε όλο τον κόσμο.

  "Από τους δρόμους της Τύνιδας στην πλατεία αντί Μαϊντάν στην Ουκρανία, μια γενιά νέων ανθρώπων μπορεί να αντλεί τη δύναμή της από τον τόπο αυτό".

  Δείιτε το βίντεο με την πορεία από τη Σέλμα με επικεφαλής τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ:

  Δύο εβδομάδες μετά την πορεία της 7ης Μαρτίου 1965, χιλιάδες άνθρωποι με επικεφαλής τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αναχωρούσαν εκ νέου από τη Σέλμα για την πρωτεύουσα της Αλαμπάμα, το Μοντγκόμερι, σχεδόν 90 χλμ. πιο μακριά, όπου έφτασαν ύστερα από μια πορεία ημερών που πέρασε στην ιστορία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  Στις 6 Αυγούστου 1965, ο δημοκρατικός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπέγραψε τον Νόμο για το Δικαίωμα στην Ψήφο, ο οποίος εγγυόταν σε όλους το δικαίωμα του εκλέγειν.

  Πηγή φωτο, βιντεο AP, βίντεο BBC

  Διαβάστε επίσης:

  ΗΠΑ-Αστυνομικός σκότωσε άοπλο έφηβο Αφροαμερικανό

  "Ξηλώνω τη ρατσιστική αστυνομία του Φέργκιουσον"

  Ομπάμα: Ο ρατσισμός της αστυνομίας στο Φέργκιουσον δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα