Υπό κράτηση υπουργός του Σαρκοζί

Υπό κράτηση τέθηκε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, Κλοντ Γκεάν, στο πλαίσιο της έρευνας για τις καταγγελίες ότι η προεκλογική εκστρατεία του πρώην προέδρου το 2007 χρηματοδοτήθηκε από τη Λιβύη, δήλωσαν συγκλίνουσες πηγές.

Σε αυτή την υπόθεση οι δικαστές ερευνούν την κατάθεση σε έναν λογαριασμό του Γκεάν 500.000 ευρώ, κάτι που ανακαλύφθηκε το 2013.

Ο Γκεάν, που υπήρξε επί δέκα χρόνια το δεξί χέρι του Σαρκοζί, δικαιολόγησε την ύπαρξη του ποσού αυτού λέγοντας ότι τα χρήματα προήλθαν από την πώληση σε έναν Μαλαισιανό δικηγόρο δύο πινάκων του 17ου αιώνα του Φλαμανδού ζωγράφου Άντρις φαν Έρτφελτ. Όμως ειδικοί αμφισβητούν ότι τα έργα αυτά έχουν τόσο μεγάλη αξία.

Ο πρώην υπουργός, που έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας στο προεδρικό μέγαρο, τέθηκε υπό κράτηση, επεσήμαναν δικαστικές πηγές.

Οι κατηγορίες ότι η προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί (προέδρου της Γαλλίας από το 2007 ως το 2012) το 2007 χρηματοδοτήθηκε από τη Λιβύη είδαν πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών του 2012. Ο δημοσιογραφικός ιστότοπος Mediapart είχε δημοσιεύσει τότε ένα έγγραφο το οποίο ανέφερε ότι ο τότε ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι είχε συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του Σαρκοζί. Ο πρώην πρόεδρος το αρνείται.

Τον Απρίλιο του 2013 ξεκίνησε δικαστική έρευνα «παθητική και ενεργητική δωροδοκία», αλλά και για «αθέμιτη άσκηση επιρροής» βασιζόμενη στις καταγγελίες αυτές.

Είναι η τρίτη φορά που ο Γκεάν τίθεται υπό κράτηση για διαφορετικές υποθέσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Γερμανίδα της Eurovision που προκαλεί την Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Ποιος Ευρωπαίος πρωθυπουργός δεν πλήρωνε τις ασφαλιστικές εισφορές;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ