FAZ: Η ΕΚΤ ανοίγει τη στρόφιγγα του χρήματος

Το ευρύτατο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε χθες από τη Λευκωσία ο επικεφαλής της «ευρωτράπεζας» Μάριο Ντράγκι. Το φιλόδοξο σχέδιο νομισματικής χαλάρωσης με στόχο, μεταξύ άλλων, την αναχαίτιση των αποπληθωριστικών τάσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία απασχολεί σήμερα τους οικονομικούς σχολιαστές του γερμανόφωνου Τύπου. Για το «σχέδιο των 140 δισεκ. ευρώ της ΕΚΤ» κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνοντας ότι «η ΕΚΤ ανοίγει τη στρόφιγγα του χρήματος. Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε μάλιστα αγορές ομολόγων με αρνητική απόδοση», τονίζοντας ότι η ΕΚΤ «δεν είναι μόνο η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας».

Σε σχόλιό της η εφημερίδα της Φρανκφούρτης ασκεί δριμεία κριτική στις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι, εκτιμώντας ότι «η ΕΚΤ κινείται επικίνδυνα κοντά στον ‘κόκκινο’ τομέα της νομισματικής χρηματοδότησης κρατών», γεγονός που ενδέχεται, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, να πλήξει τη βούληση των κυβερνήσεων για μεταρρυθμίσεις και μέτρα περιορισμού των δαπανών.

Όπως σχολιάζεται, «η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει άλλα ομόλογα από την Ελλάδα –δυστυχώς μόνο σε πρώτη φάση. Δεν θα έπρεπε να αγοράζει χρεόγραφα μιας χώρας την οποία ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτηρίζει ‘χρεοκοπημένο κράτος’. Τον Ιούλιο έρχεται ο επόμενος σκόπελος. Τότε θα πρέπει ο Βαρουφάκης να αποπληρώσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 4 δισεκ. ευρώ, τα οποία έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ». Όπως τονίζει ο αρθρογράφος, «είναι παράλογο: ο Βαρουφάκης πρέπει να αντλήσει δισεκατομμύρια για να πληρώσει την ΕΚΤ, ώστε αυτή να αγοράσει στη συνέχεια νέα ομόλογα».

Διαβάστε επίσης:

“Πυρετός” διαβουλεύσεων για τον Πρωθυπουργό

Πολάκης: Υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο να μας ρίξουν σε ένα μήνα – ΒΙΝΤΕΟ

Οι αγρότες θα πληρώσουν τα “δώρα” Χατζηγάκη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ