Όταν ο «Τζιχάντι Τζον» μισούσε τον εξτρεμισμό – BINTEO

Ο Μοχάμεντ Εμουάζι, ο νεαρός Βρετανός που έχει ταυτοποιηθεί ως ο “Τζιχάντι Τζον”, ο δήμιος του Ισλαμικού Κράτους ο οποίος εμφανίζεται σε αρκετά βίντεο αποκεφαλισμών των τζιχαντιστών, είχε καταδικάσει το 2009 τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και κάθε μορφή εξτρεμισμού, σύμφωνα με μια ηχογραφημένη συνομιλία του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η βρετανική οργάνωση Cage, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, έχει δημοσιοποιήσει από την Πέμπτη, οπότε έγινε γνωστή η ταυτότητα του “Τζιχάντι Τζον”, μια σειρά ντοκουμέντων στα οποία ο Εμουάζι, ο οποίος γεννήθηκε στο Κουβέιτ και μεγάλωσε στο Λονδίνο, καταγγέλλει ότι από το 2009 τον παρενοχλούσαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σήμερα η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα μια ηχογραφημένη συνομιλία στην οποία ο Εμουάζι διηγείται σε ένα μέλος της Cage, τον Ασίμ Κουρέσι, μια συζήτηση που είχε με έναν άνδρα, τον οποίο η βρετανική εφημερίδα Guardian έχει ταυτοποιήσει ως μέλος της MI5.

Ο Εμουάζι αναφέρει ότι ο συνομιλητής του αρνείται να τον πιστέψει ότι αυτός καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί σε όλο τον κόσμο μετά το 2001.

Με αφορμή την 11η Σεπτεμβρίου, δήλωσε: «Του είπα: “Ήταν άσχημο. Τι θέλετε να σας πω; Αν είχα τη δυνατότητα να ξαναφέρω στη ζωή τους ανθρώπους αυτούς, θα το έκανα”».

Το ίδιο και για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο. «Σκοτώθηκαν αθώοι. Τι νομίζετε; Πιστεύω ότι πρόκειται για εξτρεμισμό».

Μπροστά στην επιμονή του πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών ο οποίος, σύμφωνα με τον Εμουάζι, τον κατηγόρησε ότι ήθελε να μεταβεί στη Σομαλία για να λάβει εκπαίδευση, απάντησε: «Μετά από όλα όσα σας είπα, αφού σας είπα ότι αυτά που συνέβησαν ήταν ακραία, εξακολουθείτε να υπονοείτε ότι είμαι εξτρεμιστής;».

Η συζήτηση αυτή φέρεται να πραγματοποιήθηκε μετά την απόπειρα του Εμουάζι το 2009 να μεταβεί στην Τανζανία, όπου, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, σκόπευε στη συνέχεια να ενταχθεί στους Σομαλούς Σεμπάμπ.

Παράλληλα η εφημερίδα του Κουβέιτ αλ Κάμπας ανέφερε σε σημερινό της άρθρο ότι ο πατέρας του Εμουάζι, ο Τζάσεμ Αμπντελκαρίμ, ανακρίθηκε την Κυριακή από την κουβετιανή αστυνομία.

Τον αναγνώρισε η μητέρα του

Επικαλούμενη «μια ενημερωμένη πηγή», η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πατέρας του Τζιχάντι Τζον δήλωσε στη διάρκεια της ανάκρισής του ότι η σύζυγός του «αναγνώρισε τη φωνή του γιου της» στο πρώτο βίντεο του ΙΚ που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο.

«Αναγνώρισε τη φωνή του γιου της (…) όταν μίλησε», λίγο πριν τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, επεσήμανε η πηγή αυτή επικαλούμενη τον Τζάσεμ Αμπντελκαρίμ.

«Όταν είδε το βίντεο και ο πατέρας παραδέχθηκε ότι η φωνή ήταν αυτή του γιου του», πρόσθεσε η ίδια πηγή, η οποία διευκρίνισε ότι η τελευταία επαφή του Εμουάζι με την οικογένειά του είχε γίνει στα μέσα του 2013.

Ο νεαρός άνδρας φέρεται να επικοινώνησε με τους γονείς του από την Τουρκία για να τους ανακοινώσει ότι θα μεταβεί στη Συρία για να εργαστεί σε μια οργάνωση αρωγής.

«Ήταν η τελευταία επαφή. Και έκτοτε ανέμενα την ανακοίνωση του θανάτου του», σημείωσε ο πατέρας του.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή Βίντεο-Χρήστης Υοutube: Articles

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ