FAZ: Η εικόνα των εχθρών του Τσίπρα

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgeimeine Zeitung σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε επισημάνει στο πλαίσιο ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας πρωτοστάτησαν για λόγους εσωτερικής πολιτικής σε έναν άξονα δυνάμεων που επιχειρούσαν να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση Ελλάδας-εταίρων «στο χείλος του γκρεμού».

Οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού προκάλεσαν την ενόχληση τόσο του Ισπανού Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι όσο και του Πορτογάλου ομολόγου του, Πέδρο Πάσους Κοέλιου. Όπως σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «η εικόνα των εχθρών του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνει πλέον και την Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι δύο χώρες -που έλαβαν δάνεια όπως η Ελλάδα- του έγιναν αντιπαθείς επειδή ζήτησαν πρόσφατα, σε κοινή γραμμή με τη Γερμανία, το αυτονόητο: δηλαδή να εκπληρωθούν οι υφιστάμενες δεσμεύσεις».

Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει «παράλογες» τις αιτιάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, ωστόσο παραδέχεται ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου πιέζονται από το γεγονός των επικείμενων εκλογών σε αμφότερες τις χώρες εντός του 2015.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «αν ο Τσίπρας κατόρθωνε τώρα να εμπαίξει την ΕΕ και τους ‘θεσμούς’ επιδεικνύοντας έτσι ότι χρειάζεται να είναι κανείς απλά σταθερά θρασύς απέναντι στις Βρυξέλλες, τότε οι Κοέλιου και Ραχόι θα είχαν πρόβλημα στις χώρες τους. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν εξηγεί τη δυσαρέσκειά τους. Διότι στα νοτιοδυτικά (σ.σ. της Ευρώπης) δεν έλλειψε η αλληλεγγύη. Η Ελλάδα κόστισε μέχρι σήμερα στην Ισπανία 26 δισεκ. ευρώ και στην Πορτογαλία περισσότερο από ένα δις ευρώ».

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Τα “παράθυρα” για σύνταξη σε ηλικίες 50-61 ετών

Επτά αλλαγές σε συντάξεις και εφάπαξ

Ποιοι γλιτώνουν τα νέα όρια ηλικίας

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ